§ 2.6 Rapportering
KBO-enheter skal uten ugrunnet opphold og senest innen tre uker skriftlig innrapportere følgende uønskede hendelser til beredskapsmyndigheten:
- Forsøk på inntrengning og/eller manipulasjon av hele eller deler av driftskontrollsystemet og avanserte måle- og styringssystem (AMS).
- Innbrudd, hærverk, sabotasje eller andre kriminelle handlinger, eller forsøk på dette.
- Ved begrunnet mistanke om at sikkerhetstruende virksomhet har rammet eller vil kunne ramme virksomheten eller andre virksomheter.
- Situasjoner hvor kraftsensitiv informasjon er blitt kjent for andre enn rettmessige brukere, eller mistanke om dette.
- Avbrudd i distribusjon av elektrisitet i mer enn to timer som berører viktige samfunnsfunksjoner eller et stort antall sluttbrukere.
- Avbrudd i fjernvarmeforsyningen i mer enn 12 timer som berører viktige samfunnsfunksjoner eller et stort antall sluttbrukere.
- Større havarier i transmisjon- og regionalnettet.
- Omfattende feil og sikkerhetstruende hendelser i driftskontrollsystemer.
Beredskapsmyndigheten kan kreve rapportering av andre tilfeller av uønskede hendelser enn de som er nevnt i første ledd.
Beredskapsmyndigheten kan også pålegge virksomheter som eier eller driver anlegg eller system, som er eller kan bli av vesentlig betydning for produksjon, omforming, omsetning eller fordeling av elektrisk energi og fjernvarme, å rapportere uønskede hendelser i samsvar med andre ledd.
Uønskede hendelser som er listet opp i bokstav a-h, gir en oversikt over hva som minimum må rapporteres. I tillegg kan NVE kreve rapportering av andre tilfeller av uønskede hendelser enn de som er nevnt i bokstav a-h. KBO-enheten kan også uoppfordret rapportere om forhold som de mener NVE bør kjenne til. Det er ikke krav at hendelsen har vært varslet på forhånd, for å kunne levere en rapport i etterkant.
I noen tilfeller vil det være nødvendig for NVE å etterspørre ytterligere informasjon. I slike tilfeller vil NVE ta kontakt med KBO-enheten og be om en nærmere skriftlig redegjørelse. Evalueringsrapporten kan inneholde kraftsensitiv informasjon (KSI) og må indentifiseres, merkes og beskyttes etter §§ 6-2 og 6-3. Det er mest hensiktsmessig å dele informasjonen via e-formidling, Altinn eller andre plattformer som NVE har godkjent til deling av KSI. Hvis rapporter sendes passordbeskyttet, så skal de sendes til beredskap@nve.no. Merk oversendelsen med «Rapportering etter § 2-6»
Hvorfor er det viktig å rapportere?
Rapportering etter uønskede hendelser brukes blant annet til å se etter mønstre i ulike situasjoner på tvers av KBO-enheter. NVE rapporterer slike mønstre tilbake til hele KBO, for eksempel gjennom digitale møter med KBO-enheter og KDS. Rapporteringen blir også brukt til å vurdere justeringer i regelverk og tilsyn, i tillegg til å løfte problemstillinger som er relevante for kraftforsyningen til andre myndigheter.
Eksempler å hva som er viktig å rapportere om (ikke uttømmende):
NVE mottar få rapporter etter bestemmelsen og har derfor utarbeidet en liste med eksempler på hendelser som er rapporteringsverdige.
- En ansatt oppdager mistenkelig aktivitet i driftskontrollsystemet, som flere påloggingsforsøk fra ukjente IP-adresser
- Et gjerde rundt en klassifisert koblingsstasjon ble kuttet og det er tegn på at noen har prøvd å bryte seg inn
- Mistenkelige gjenstander, som en GSM-sender, ble plassert inne i en klassifisert stasjon uten at det kan gjøres rede for
- En ekstern leverandør nekter å redegjøre for sine handlinger etter tilgang til driftskontrollsystemet
- En ansatt laster ved en feil opp kraftsensitive opplysninger til en offentlig nettside
- En teknisk feil i en klassifisert transformatorstasjon ga strømbrudd i et nettområde. Flere tusen sluttbrukere var uten strøm i mer enn 2 timer i bynære områder
- Lynnedslag treffer transformatorstasjon(er) som gir utfall av strøm i en eller flere bygder hvorav noen av sluttbrukerne er viktige
- Avbrudd i fjernvarmeforsyningen i mer enn 12 timer for tusen sluttbrukere
- En transformator i en klassifisert transformatorstasjon i regionalnettet havarerte uten at det førte til strømbrudd
- Et mastehavari i regionalnettet ble oppdatet etter utløst distansevern. Årsaken var påkjørsel av en bardun. Ingen sluttbrukere mistet strømmen.
- En storm førte til at flere regionalnettsledninger faller ut, og store deler av nettområdet mister strøm.
- Operatørene på driftsentral mistet mulighet til kobling gjennom SCADA grunnet en utilsiktet feil i programvareoppdateringen.