Veiledning til kraftberedskapsforskriften

Del denne sidenDel på e-post

§ 2.4 Beredskapsplanlegging

Bestemmelsen skal sikre at virksomheten håndterer ekstraordinære situasjoner effektivt slik at konsekvensene for kraftforsyningen blir minst mulig.

KBO-enheter skal ha et oppdatert beredskapsplanverk tilpasset virksomhetens art og omfang. Planverket skal bygge på risikovurderinger og skal omfatte alle beredskapstiltak etter denne forskriften.

Beredskapsplanleggingen skal blant annet omfatte forberedelser og tiltak det kan bli nødvendig å iverksette ved store ulykker, vesentlige skader, trusselsituasjoner, rasjonering og andre ekstraordinære situasjoner som kan påvirke kraftforsyningens drift og sikkerhet. Beredskapsplanverket skal, innenfor rammene av kapittel 6 om informasjonssikkerhet, samordnes med berørte myndigheter og andre relevante virksomheter, deriblant andre KBO-enheter.

 

Beredskapsplanverket og arbeidet med dette er beredskapsleders virkemiddel til å komme raskt i gang med krisehåndtering. Formålet med beredskapsplanverket, er at KBO-enheten skal ha forberedt tiltak som reduserer skade og konsekvenser i ekstraordinære situasjoner. Beredskapsplanverket består som oftest av instrukser og sjekklister på ulike områder, for eksempel brann i elektrisk anlegg, uvær og IKT-angrep i tillegg til overordnede planer og innsatsplaner. En god beredskapsplan er kortfattet, angir tydelig funksjoner, ansvar og kontaktinformasjon, samt aksjonspunkter dersom en ekstraordinær situasjon oppstår. Beredskapsplanen må inneholde aksjonspunkter for håndtering av restrisiko avdekket etter risikovurderingene iht. § 2-3.

Beredskapsplanverket skal være oppdatert til enhver tid. Dette gjelder også for endring av informasjon i varslingslister. Revisjonsdato skal alltid framgå av planverket.

Beredskapsplanverket skal være lett tilgjengelig og godt kjent av alle som skal bruke planverket. Den kraftsensitive delen av beredskapsplanen skal merkes som nærmere beskrevet i kap. 6-2 i veilederen.

Beredskapsplanverket er å betrakte som kraftsensitiv informasjon. Virksomheten kan velge å lage et uttrekk av beredskapsplanen som kan deles med en større krets av beredskapsaktører. NVE mener en tilpasset beredskapsplan heller ikke skal være offentlig tilgjengelig og deles med allmennheten. Det skal gjennomføres en selvstendig og skjønnsmessig vurdering (beskrevet i § 6-2), dersom det er behov for å dele noe av den kraftsensitive informasjonen i beredskapsplanverket med enkelte samarbeidsaktører. KBO-enheten må da følge krav til beskyttelse, avskjerming og tilgangskontroll som nærmere beskrevet i § 6-3. Dette skal kun vurderes der det er tjenstlig behov og hvor den offentlige versjonen ikke er tilstrekkelig. Det skal likevel ikke deles mer enn det som er strengt nødvendig. Hele beredskapsplanverket kan deles med personer med tjenstlig behov i andre KBO-enheter, KDS og NVE. Andre aktuelle samarbeidspartnerne kan for eksempel være: kommuner, fylkeskommune, hovedredningssentralen, brannvesenet, politi, PST, sivilforsvaret, Forsvaret, Ekom-aktører og  egne leverandører for IKT-sikkerhetssituasjoner. De berørte KBO-enhetene er ofte naboenheter eller tilgrensende til hverandres kraftnett. Samordning omfatter å avklare gjensidige forventninger og betingelser for samarbeid og støtte dersom en ekstraordinær situasjon skulle oppstå og beredskapsplanen bli iverksatt. Slik samordning kan for eksempel gjøres i møter med aktuelle aktører.

Eksempel: Innhold i beredskapsplan

  • Kontaktlister over hvem som i virksomheten har hvilke roller
  • Interne og eksterne varslingslister med kontaktinformasjon (for eks. myndigheter, andre KBO-enhter, KDS, relevante leverandører, internt i egen virksomhet)
  • Beredskapsplanverket bør inneholde konkrete tiltakskort eller handlingsplaner, blant annet plan for informasjonsberedskap, ref.§ 2-8, plan for transport inkludert tungtransport, ref. § 4-5, egenberedskap knyttet til bortfall av strøm eller elektronisk kommunikasjon, kontinuitetsplanlegging, og oversikt over personell- og materiellressurser gitt restrisiko i risikovurderingene
  • Den operative delen bør komme først i planen, for så det administrative til slutt

Standarder