Flomvei med pumpestasjon, Krokstadelva, Drammen
Krokstadelva, Drammen
Beskrivelse
Anleggene ble påbegynt etter ekstremregnet Frida i 2012. Hendelsen medførte betydelige skader på boliger, eiendom og infrastruktur i området.
Kombinasjonen høy elvegradient, høy arealutnyttelse og flatt utløp gjør bebyggelsen i området sårbar for oversvømmelse. Det er etablert en vakker granittmur for å sikre bebyggelsen mot flomvann fra Krokstadbekken. Ved større nedbørmengder fungerer denne imidlertid som en demning for overvann fra boligområdene på baksiden. Bakenforliggende areal er tilpasset slik at overflatevannet styres mot pumpestasjonen. Anleggene er godt tilpasset, og inngår naturlig i landskapet.
Anleggene er etablert med god visuell kvalitet, og flerbrukshensyn er ivaretatt slik at arealbruken er liten. Anleggene sikrer normal tettstedsutvikling på en flomutsatt elveslette.
Fakta om prosjektet
Tiltakene inngår som en del av større flomsikringsprosjekt beskrevet i "Tiltaksplan. Flomsikring av Mjøndalen sentrum":
Tiltakshaver: Tidligere Nedre Eiker kommune
Oppdragsgiver/byggherre: NVE
Ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende: Rambøll og B16 arkitektur & landskap https://b16.no/
Prosjekterende konsulent: KIMA Arkitektur http://kimaarkitektur.no/projects/krokstadelva-pumpestasjon3/
Pumpestasjonen sto ferdig i 2018
Tekniske detaljer og funksjonskrav
I konkurransegrunnlaget fra Rambøll, januar 2018, er pumpestasjonen detaljert beskrevet. Det er utarbeidet en egen kravspesifikasjon for aggregat og pumper, Rambøll desember 2017. NVE sak 201700818.
Forvaltning, drift og vedlikehold
Drift og vedlikehold: Drammen kommune
Oppfølging, evaluering/måloppnåelse, tilleggsverdier mm
Tidligere Nedre Eiker kommune inngikk avtale med grunneiere om tilgang, drift- og vedlikehold av arealene som berøres av pumpestasjoner, flomvoller, flommurer og bekkeåpninger.
Forholdet til kommunal arealplanlegging
Gjeldende kommuneplanens arealdel (Tidligere Nedre Eiker kommune 2015-2026), §5.2 Overvannshåndtering og flomveier (jf. pbl § 11-9 nr. 3):