Vaktordning
Kravene i TEK17 § 7-4 knyttet til overvåking sier at personsikkerheten skal være ivaretatt ved et forsvarlig beredskapssystem som er basert på periodisk overvåking eller sanntidsovervåking, varsling og evakuering. Konkret innebærer dette at det må være et apparat for døgnkontinuerlig overvåking av situasjonen med tilstrekkelig bemanning og kompetanse for å sikre teknisk drift av overvåkingen og tolkingen av bevegelsesdata.
NVE imøtekommer disse kravene ved å til enhver tid ha tre personer på døgnvakt: to med ansvar for teknisk drift av målesystemer (teknisk vakt), stasjonert ved overvåkingssentrene henholdsvis ved Stranda (Møre og Romsdal) og i Kåfjord (Troms), og en geolog (geovakt) med ansvar for å tolke og dokumentere bevegelsesdata for alle ustabile fjellpartier som overvåkes i Norge. Vaktene rulleres på ukesbasis.
Geovakten skal som et minimum ha en relevant mastergrad i geologi, naturgeografi eller bergmekanikk og ha god kunnskap om overvåkingsmetoder og de overvåkede ustabile fjellpartiene. Den tekniske vakten skal ha god kunnskap om infrastruktur og systemer på fjellpartiene, teknisk, mekanisk og IT-teknisk forståelse, evne til å feilsøke i systemer og kompetanse for å reparere i felt.
Ved grønt farenivå vil overvåkingssystemene og måledata fra kontinuerlig overvåkede fjellpartier sjekkes av de vakthavende minst én gang per døgn. I tillegg sendes det automatisk varsling per e-post hvis forhåndsdefinerte grenser for bevegelser eller nedbør overgås, eller ved tekniske feil. Geovakten og den tekniske vakten skal oppholde seg innenlands, innenfor mobil- og internettdekning.
Kravene til responstiden for vakthavende ved grønt farenivå er
Geovakt:
- Telefon: 15 min
- PC / nødvendig utstyr: 1 time
- Oppmøte ved hvert av de overvåkede fjellpartiene: 24 timer
Teknisk vakt:
- Telefon: 15 min
- PC / nødvendig utstyr: 1 time
- Oppmøte ved overvåkingssenter: 2 timer
For øvrige farenivåer utover grønt nivå vil det etableres en ny vaktordning med tettere oppfølging av overvåkingssystemene og måledataene og hyppigere rapportering. Kravene til respons- og oppmøtetiden til den vakthavende skjerpes. En internasjonal ekspertgruppe eller annen ekstern bistand konsulteres etter behov.
Grenseverdier for epost-varsling
Grenseverdiene for e-postvarsling er definert slik de varsler ved kraftig nedbør eller når hastighetene overstiger det som er normalt. Det gjøres særskilte vurderinger av dataene som registreres på de ulike instrumenttypene, for å sette riktig terskelverdi. Varslinger per e-post følges opp av geovakten ved å undersøke andre instrumenter i nærheten av instrumentet som har utløst varselet, for å avklare om bevegelsen er reell, og om situasjonen må følges opp videre.