NVEs veileder for sikkerhet mot fjellskred

Del denne sidenDel på e-post

Usikkerheter knyttet til overvåking

Her ser vi nærmere på hva som kan gjøre at dataene fra overvåkingen blir unøyaktige eller ikke blir overført.

Årsaker til unøyaktig data

Ulike typer instrumenter leverer data med forskjellig nøyaktighet, og støyen i målingene kan påvirkes av værforhold, atmosfæriske forhold eller måleavstand:

  • Laser og totalstasjon gir for eksempel nøyaktige data, men kan ikke måle om det er dårlig sikt.
  • Nøyaktigheten reduseres når det er stor avstand til prismer eller reflektorplater.
  • GNSS-antenner og bakkebasert radar krever ikke visuell sikt, men begge kan påvirkes av spesielle atmosfæriske forhold.
  • Radardata blir påvirket av snø som legger seg på flatene det måles mot.

Instrumenteringen må utformes slik at sårbarheten for spesielle værforhold bare påvirker deler av instrumenteringen samtidig.

 

Sannsynlighet for utfall av instrumenter

Instrumenteringen er som hovedregel basert på ulike teknologier som gjør at det er svært lite sannsynlig at alle instrumentene for et ustabilt fjellparti skal falle ut samtidig. Vaktordningen tillater at eventuelle feil kan rettes opp fortløpende, enten gjennom feilsøking og retting over nettbasert tilgang eller gjennom fysisk oppmøte og reparasjon i felt. Ved behov kan alternativ overvåking, som bakkebasert radar, settes opp midlertidig, normalt innen 24 timer.

Signaloverføring av bevegelsesdataene fra de overvåkede fjellpartiene skjer gjennom robuste systemer med reserveløsninger ved lokalt utfall. Det er likevel ikke mulig å sikre mot feil i kjernenettet for nasjonalt internett eller telenett/mobilnett og større feil på strømnettet som drifter dette. Ved behov vil det være mulig for personell fra NVE å fysisk koble seg til de forskjellige sambandspunktene for å laste ned måledata manuelt.

Store snøskred som rammer en betydelig del av instrumentene på et ustabilt fjellparti, kan ikke utelukkes. Instrumentene søkes alltid plassert slik at skredfaren fra andre typer skred i bratt terreng er ivaretatt.

Periodisk overvåking er i hovedsak basert på satellittsystemet Sentinel 1 (radarsatellitter), hvor data fra satellittene prosesseres gjennom insar.no. Overvåkingen er sårbar for utfall av satellitter. Ved utfall av en satellitt vil NVE ved behov benytte kommersielle aktører for å få tilsvarende målinger. Over tid er det planlagt at flere radarsatellitter skal inngå i insar.no-løsningen.

Et utfall av alle radarsatellitter samtidig anses som lite sannsynlig og vil sannsynligvis være knyttet opp mot ekstreme hendelser, for eksempel kraftig solstorm. Slike hendelser vil også kunne slå ut satellittnavigasjonssystemer og strømforsyning i ulike knutepunkter for kommunikasjon benyttet for kontinuerlig overvåking. NVE vurderer at det ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt å instrumentere alle overvåkede fjellpartier for å kunne håndtere slike sjeldne scenarioer, og at dette er en akseptabel restrisiko.