NVEs veileder for sikkerhet mot fjellskred

Del denne sidenDel på e-post

Generelt om NVEs overvåking

Her presenterer vi hovedprinsippene for NVEs overvåking at ustabile fjellpartier.

Erfaringer fra Norge og andre land viser at fjellskredene varsler seg selv ved langvarige, sakte bevegelser i fjellmassene. Bevegelsene er typisk fra noen få millimeter til noen titalls centimeter per år over flere tiår eller århundrer. Noen uker, måneder eller år i forkant av et skred øker bevegelsene betydelig. Disse erfaringene gir grunnlag for å identifisere fjellpartier som kan utvikle fjellskred, og i neste omgang iverksette beredskap basert på overvåking, varsling og evakuering. Dermed kan det gjennom TEK17 § 7-4 gis unntak for sikkerhetskravene i TEK17 § 7-3.

For å få unntak etter TEK17 § 7-4 er det et absolutt vilkår at personsikkerheten er ivaretatt gjennom overvåking, varsling og evakuering. Det stilles strenge krav til overvåkingen og beredskapen.

Ved kontinuerlig overvåking måles sanntidsbevegelser med hyppig målefrekvens og innsamling av data. Periodisk overvåking vil si at bevegelsesmålingene gjøres med ukesintervaller. Måledataene fra både kontinuerlig og periodisk overvåking evalueres fortløpende og danner grunnlaget for å vurdere farenivået for de enkelte fjellpartiene.

Hovedregelen er at fjellpartier med høy risiko overvåkes kontinuerlig, mens de med moderat risiko overvåkes periodisk. Fjellpartier med lav risiko overvåkes ikke. Det gjøres likevel individuelle vurderinger av behovet for å overvåke hvert konkrete fjellparti basert på en vurdering av de geologiske forholdene, en nytte/kost-vurdering og kravene i byggteknisk forskrift (TEK17). Figuren under indikerer gjeldende forvaltningspraksis i NVE for hvilken type overvåking som etableres basert på risikoen.

I tillegg utfører også NVE bevegelsesmålinger på utvalgte ustabile fjellpartier som er under kartlegging, for å øke kunnskapen om bevegelsene i fjellpartiene. Dersom den periodiske overvåkingen tilfredsstiller kravene til slik overvåking i § 7-4, kan unntaksbestemmelsen brukes også for fjellpartier under kartlegging.

Se NVE nettsider om fjellskredovervåking for å få en oppdatert oversikt over hvilke fjellpartier som overvåkes. Risikomatrisen hvor ferdig klassifiserte fjellpartier er plottet finner du her. 

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 3958, "udi": "umb://media/24689826851a41c58a0ca871243eb5b7", "image": "/media/ecmgqja0/risikomatrise_overvåking.png", "caption": "Risikomatrisen for fjellskred med markerte grenser (sorte tykke streker) for når man som hovedregel overvåker et ustabilt fjellparti, enten periodisk eller kontinuerlig. Merk at grensene bare er veiledende, og at det gjøres individuelle vurderinger for ulike ustabile fjellpartier." }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }
Risikomatrisen for fjellskred med markerte grenser (sorte tykke streker) for når man som hovedregel overvåker et ustabilt fjellparti, enten periodisk eller kontinuerlig. Merk at grensene bare er veiledende, og at det gjøres individuelle vurderinger for ulike ustabile fjellpartier.