Strategisk konsekvensutredning av vindkraft til havs - del 2

Del denne sidenDel på e-post

Videre bearbeiding av de to analysene

På denne siden finner du informasjon om hvordan resultatene fra egnethetsanalysen og den teknisk-økonomiske analysene er bearbeidet og supplert videre i arbeidet med den strategiske konsekvensutredningen.

Kvalitative vurderinger

NVE har, i samarbeid med referansegruppa, gjennomført kvalitative vurderinger av konsekvenser som er omtalt i fagrapportene, men ikke er inkludert i konsekvenskartene som inngår i egnethetsanalysen. Eksempler på dette er risiko for uønskede hendelser, og konsekvenser for næringsliv og reiseliv. I tillegg har referansegruppa supplert med relevant kunnskap om sine fagfelt, som ikke allerede er inkludert i fagutredningene. 

Inndeling i delområder

I den strategiske konsekvensutredningen er 10 av 16 utredningsområder vurdert og presentert ved hjelp av delområder. Delområdene er tildelt et romertall, i tillegg til navnet på hele området (figuren nedenfor). Denne inndelingen er gjort på bakgrunn av tydelig geografisk variasjon innad i utredningsområdet basert på en av følgende: 

  • Én eller flere konsekvenser 
  • Teknisk-økonomisk egnethet 
  • En kombinasjon av konsekvenser og teknisk-økonomisk egnethet 

Vi understreker at inndelingen ikke er gjort på bakgrunn av relativ egnethet. Naboområder kan være like egnet eller uegnet. Inndeling må heller ikke forstås som de mest egnede grensene for framtidige utlysningsområder. Et havvindanlegg kan i teorien ligge på tvers av delområder. 

Utredningsområdene er vurdert og presentert ved hjelp av delområder, fordi flere av områdene dekker store arealer. Derfor vil de ha interne variasjoner, både konsekvensmessig og for teknisk-økonomiske forhold. NVE mener delområdene bidrar til å fremheve disse variasjonene. 

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 7315, "udi": "umb://media/29d3283e178b4de7919112f62a68f435", "image": "/media/haungkml/delområder_alleomr.jpg" }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }

Skala for samlede konsekvenser

Resultatene fra egnethetsanalysen sammenholdt med de kvalitative vurderingene beskrevet over, har utgjort en samlet vurdering av konsekvensgrad for hvert delområde, sammenlignet med de andre utredningsområdene. Den samlede konsekvensgraden er uttrykt på en firedelt skala, fra lavere, middels, middels til høyere og høyere samlet konsekvensgrad. Hver konsekvensgrad er tildelt en farge, slik tabellen under viser.  

Konsekvensgraden for et område kan endres, dersom det for eksempel gjennomføres relevant kunnskapsinnhenting om naturmangfold. Dette kommer frem av områdevurderingene for hvert enkelt utredningsområde, og våre anbefalinger om kunnskapsinnhenting om naturmangfold. 

Kriteriene for hver konsekvensgrad er: 

Samlet konsekvensgrad: 

Kriterier: 

 

Lavere samlet konsekvensgrad 

Lavere samlede konsekvenser og/eller: 

  • Kan ha arealkonflikter og/eller høyere konsekvenser for et fåtalls interesser.  
  • Kan være muligheter for å redusere konsekvenser gjennom tilpasninger / avbøtende tiltak. 

 

Middels samlet konsekvensgrad 

Middels samlede konsekvenser og/eller: 

  • Kan ha arealkonflikter og/eller høyere konsekvenser for flere interesser. 
  • Færre muligheter for å redusere konsekvenser gjennom tilpasninger / avbøtende tiltak. 

 

Middels til høyere samlet konsekvensgrad 

Middels til høyere samlede konsekvenser og/eller: 

  • Kan ha større arealkonflikter og/eller høyere konsekvenser for flere interesser.  
  • Begrenset mulighet for å redusere konsekvenser gjennom tilpasninger / avbøtende tiltak. 

 

Høyere samlet konsekvensgrad 

Høyere samlede konsekvenser og i tillegg: 

  • Har større arealkonflikter og/eller høyere konsekvenser for flere interesser.  
  • Begrenset til svært begrenset mulighet for å redusere konsekvenser gjennom tilpasninger / avbøtende tiltak.  

 

Hvilken konsekvensgrad de forskjellige utredningsområdene og delområdene er tildelt vises i figuren nedenfor.

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 7320, "udi": "umb://media/498b4bab54a046b89a73cf1ce0461325", "image": "/media/vvfjwsna/samletkonsekvensgrad_alleomr.jpg" }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }

Skala for teknisk-økonomisk egnethet

For hvert enkelt delområde er det gjort en vurdering av teknisk og økonomisk egnethet, sammenlignet med de andre utredningsområdene. Denne egnetheten er en samlet vurdering av beregnede energikostnader, vindforhold og kraftsystem. Egnethetsgraden uttrykkes på en skala fra mer, middels, middels til mindre og mindre teknisk og økonomisk egnet. Hver egnethetsgrad er tildelt en farge, slik tabellen under viser. 

Teknisk-økonomisk egnethet 

Kriterier 

 

Mer egnet 

  • De forventede energikostnadene er lavere enn for andre områder. 
  • Tilknytning til nett kan gjøres uten store utfordringer, og til en region hvor havvindproduksjon vil være gunstig for kraftsystemet 

 

Middels egnet 

  • De forventede energikostnadene er noe høyere enn for områder som er mer egnet. 
  • Tilknytning til nett kan kreve vesentlige oppgraderinger av transmisjonsnettet, eller utkobling av havvindproduksjon ved gitte situasjoner i kraftsystemet på land. 

 

Middels til mindre egnet 

  • De forventede energikostnadene er høyere enn for områder som er mer egnet. 
  • Tilknytning til nett kan kreve vesentlige oppgraderinger av transmisjonsnettet, eller utkobling av havvindproduksjon ved gitte situasjoner i kraftsystemet på land. 

 

Mindre egnet 

  • De forventede energikostnadene er betydelig høyere enn for områder som er mer egnet. 
  • Tilknytning til nett kan kreve vesentlige oppgraderinger av transmisjonsnettet, eller utkobling av havvindproduksjon ved gitte situasjoner i kraftsystemet på land. 

 

Hvordan de forskjellige utredningsområdene og deres delområder er vurdert i teknisk-økonomisk perspektiv vises i figuren nedenfor.

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 7322, "udi": "umb://media/b0b873871bec475e85d412dfa9a6aa65", "image": "/media/qfzlrmhm/tekøkegnethet_alleomr.jpg" }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }