Organisatoriske sikringstiltak

Del denne sidenDel på e-post

Hvordan gå fram for å avklare muligheten for å ta i bruk organisatoriske sikringstiltak?

Før det settes i gang et arbeid med å utrede muligheten for organisatoriske sikringstiltak i detalj, vil det være fornuftig å foreta en vurdering av om dette er det riktige valget eller ikke. Å foreta en slik vurdering, vil avklare om forutsetningene er til stede for å kunne benytte seg av organisatoriske sikringstiltak, og føre til økt bevissthet knyttet til hva et organisatorisk sikringstiltak vil innebære av forpliktelser på kort og lang sikt. Vurderingene vil også kunne føre til store kostnadsbesparelser dersom konklusjonen er at det ikke er aktuelt med organisatoriske sikringstiltak. Nedenfor er det beskrevet en sjekkliste/metodikk som kan benyttes for å avklare muligheten for å ta i bruk organisatoriske sikringstiltak, og foreta en vurdering av om organisatoriske sikringstiltak vil være det riktige valget eller ikke.

Sjekkliste for å vurdere om organisatoriske sikringstiltak kan være egnet

Å velge å gå for organisatoriske sikringstiltak, innebærer å påta seg et ansvar eller forpliktelser som vil gjelde i uoverskuelig framtid. Tiltaket må kunne fungere så lenge det er behov for det, det være seg 50 eller 100 år. Ansvaret bortfaller dersom tiltaket avvikles. Det kan f.eks. skje som følge av at det kommer nye og bedre permanente sikringsløsninger som kan erstatte det organisatoriske tiltaket, eller som følge av at behovet for sikring ikke lenger er til stede, f.eks. som følge av at området som krevde sikring er fraflyttet.

Vi har laget sjekklister som kan være til hjelp i den innledende fasen. Tankegangen er som følger:

  • Dersom det er mulig å kvittere ut alle sjekkpunktene, er bruk av organisatoriske tiltak trolig et mulig alternativ, men må da utredes mer i detalj.
  • Dersom det ikke er mulig å kvittere ut noen av sjekkpunktene, er organisatoriske tiltak trolig ikke egnet.

Merk at vi med «du» i sjekklistene mener tiltakshaver eller den som eier tiltaket til slutt og som er ansvarlig for riktig drift og vedlikehold.

 

Sjekkliste som gjelder for sikringstiltak generelt:

  • Har du god kunnskap om området som er aktuelt å sikre mot flom eller skred, typisk i form av en fareutredning?

    • Ved fare for flom, har du f.eks. kunnskap om vannstander på ulike gjentaksintervall ved det aktuelle tiltaksstedet? Dette er kunnskap som vil være til nytte i arbeidet med å utrede muligheten for organisatoriske sikringstiltak.

  • Er muligheten for permanent sikrings utredet, og viser utredningen at permanente sikringstiltak vil skape store ulemper for innbyggerne og deg som tiltakshaver/eier?

  • Har du et godt kostnadsestimat når det gjelder investeringskostnader og kostnader knyttet til drift og vedlikehold over tid?

    • Kostnadene for drift og vedlikehold vil vanligvis være høyere for organisatoriske sikringstiltak enn for permanente tiltak.

 

Sjekkliste dersom organisatoriske sikringstiltak vurderes som aktuelle:

  • Har du tenkt nøye igjennom hva ansvaret vil innebære? Er du villig til å inngå forpliktelsene som følger med tiltaket i et langtidsperspektiv?

    • Er du villig til å få på plass det som trengs av planer og rutiner for å sikre nødvendig tilgang på kvalifisert personell, regelmessig gjennomføring av øvelser og tilsyn med-/kontroll av tiltaket?
    • Er du villig til å få på plass/avtaler som omhandler bruk av arealer til adkomst og å opprettholde disse avtalene over tid? Er det noe som kan være til hinder for å få på plass slike avtaler?
    • Har du en realistisk plan for å dekke drifts- og vedlikeholdskostnader i et langtidsperspektiv?

Kun for flom/høy vannstand:

  • Har du minst 4 timer tilgjengelig fra triggeren utløses til vannstanden når toppen av basissikringen?

Kun for skred:

  • Er problemet knyttet til sørpe- og/eller snøskred?
  • Er det kun begrensede materielle verdier som er utsatt for å bli truffet av skred?

Hvordan vurdere behov for- og tilgang på ressurser?

Når et sikringstiltak krever en aktivering for å oppnå sin funksjon, vil det være noen variabler som må hensyntas. Dette omfatter blant annet muligheten for menneskelig eller teknisk svikt. En grunnleggende forutsetning for bruk av et organisatorisk flomsikringstiltak er derfor at kommunen både har tilgang på kompetente ressurser til å aktivere tiltaket, og tilgang på kompetente ressurser til å følge opp ansvaret for drift og vedlikehold. Før tiltakshaver beslutter å gå for organisatoriske sikringstiltak bør tiltakshaver derfor stille seg følgende spørsmål:

Aktivering av tiltaket

  • Hvilke ressurser har vi tilgang på eller vurderer vi som aktuelle for å stå for den praktiske aktiveringen av tiltaket?
  • Hvor vanskelig vil det være å forplikte ressursene til å bistå i en beredskapssituasjon og til å delta på opplæring og øvelser?
  • Har vi tilgang på nok personell slik at vi er sikret redundans til enhver tid?
  • Dersom behov for å benytte seg av eksterne underleverandører, f.eks. private virksomheter, er det en fare for at de ikke vil kunne greie å oppfylle sine forpliktelser på kort og lang sikt? Er det en risiko for "konkurrerende oppdrag" i en aktiveringssituasjon slik at det kan oppstå store forsinkelser?

Forvaltning, drift og vedlikehold, FDV

  • Har vi et naturlig sted å plassere ansvaret for forvaltning, drift og vedlikehold? Er det tilgang på nok kompetente ressurser?
  • Hvor kan vi plassere ansvaret for overvåking? Har vi tilgang på en driftssentral med døgnkontinuerlig bemanning og teknisk kompetanse?
  • Dersom ansvaret for forvaltning, drift og vedlikehold må settes ut til eksterne, f.eks. private virksomheter, er det en fare for at de ikke vil kunne greie å oppfylle sine forpliktelser på kort og lang sikt?

Hvordan utrede organisatoriske sikringstiltak?

Når de nødvendige innledende vurderingene er gjort, må tiltakshaver sørge for at fagkyndig personell foretar videre utredning av muligheten for å ta i bruk organisatoriske sikringstiltak i det konkrete tilfellet. Det må utredes om forholdene ligger til rette for organisatoriske sikringstiltak eller ikke gjennom å beskrive hvilke løsninger som kan være aktuelle, fordeler og ulemper med de ulike alternativene og hva de vil koste i anskaffelse, implementering, aktivering, drift og vedlikehold. En detaljert fremgangsmåte for dette arbeidet er beskrevet i NVEs sikringshåndbok.

Fremgangsmåten for å utrede sikringstiltak vil være den samme enten det er snakk som permanente eller organisatoriske tiltak. De fleste organisatoriske sikringstiltak består av en kombinasjon av organisatoriske og permanente elementer, det er derfor naturlig at fremgangsmåten er lik.
Utredningsprosessen kan illustreres ved hjelp av følgende figur i sikringshåndboka:

Figur fra sikringshåndboka som viser de ulike oppgavene som må løses når en utreder et sikringstiltak. Venstre side viser hele utredningen, mens høyre sida fokuserer på planlegging.

Permanente sikringstiltak skal velges framfor organisatoriske hvis det er mulig. Derfor må permanente tiltak alltid utredes selv om det antas at organisatoriske sikringstiltak vil være et bedre alternativ. I de fleste tilfeller vil permanente og organisatoriske sikringstiltak, eller kombinasjonsløsninger, bli utredet samtidig.

De aller fleste prosjekter der organisatoriske sikringstiltak blir vurdert, vil være store og/eller komplekse. Dermed vil det i de fleste tilfeller igangsettes en mulighetsstudie og et forprosjekt. Under gir vi en anbefaling på hva som bør være utredet og avklart på hvilket nivå.
Å utrede sikringstiltak er en gjentakende prosess hvor du må utføre noen analyser flere ganger med noe mer informasjon fra gang til gang. For hver runde blir det flere detaljer og færre mulige løsninger. Løsningen som er best egnet står igjen til slutt.

I denne veilederen om organisatoriske sikringstiltak fokuserer vi på punktene som er forskjellige fra permanente sikringstiltak. [se figur, må lages]

En mer detaljert oversikt over hva som bør være på plass avhengig av hvor langt utredningen har kommet, finner du i delene for organisatoriske sikringstiltak mot henholdsvis oversvømmelse eller snø- eller sørpeskred.

Risiko- og sårbarhetsanalyse som verktøy

Vi anbefaler en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) som verktøy i planlegging og prosjektering av organisatoriske sikringstiltak. ROS-analyse er et godt verktøy for å få oversikt, se sammenhenger og identifisere de mest kritiske punktene og dermed kunne redusere risiko med spesifikke tiltak. Planlegging og prosjektering er en gjentakende prosess. Det betyr også at ROS-analysen vil bli oppdatert flere ganger i løpet av prosessen.

Formålet med analysen er å gi et grunnlag for å stille konkrete krav til planlegging, prosjektering, drift og vedlikehold av organisatoriske sikringstiltak slik at de blir robuste, pålitelige og oppfyller kravene i TEK17. Analysen vil også synliggjøre viktigheten av god planlegging og prosjektering, tydelige ansvarsforhold, god opplæring og kommunikasjon.

Forskjell mellom ROS-analyse for tiltaket og ROS-analyser ved arealplanlegging

ROS-analysen som verktøy i denne veilederen har fokus på selve organisatoriske sikringstiltaket og de ulike oppgavene som inngår i tiltaket.

Vær oppmerksom på at den er forskjellig fra krav om ROS-analyser ved arealplanlegging jf. plan- og bygningsloven og kommunens arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap jf. sivilbeskyttelsesloven. Denne er nærmere beskrevet i DSB veileder Samfunnssikkerhet i kommunens arealplanlegging.

Identifisere risiko

ROS-analysen er basert på de ulike oppgavene og tekniske delene som inngår i det organisatoriske sikringstiltaket. Risikoen kan identifiseres i ulike kategorier.

  • Operative risikoer: Direkte relatert til gjennomføring i en beredskapssituasjon, altså her og nå, som for eksempel personellmangel eller utrent personell, utstyrssvikt eller forsinket mobilisering.

Eksempler på operative risikoer

  • Forsinket varsel: Varsling om stormflo eller flom kommer for sent til å iverksette tiltak.
  • Varslingssvikt: Varslingssystemet svikter helt eller gir feil varsel.
  • Manglende kapasitet hos personell – Personell har ikke kapasitet til å sette opp modulene i tide, grunnet andre oppgaver, sykdom, eller mangel på ressurser.
  • Personellmangel: Utilstrekkelig antall personer tilgjengelig for å sette opp modulene.
  • Utrent personell: Personell har ikke tilstrekkelig opplæring og erfaring til å sette opp modulene raskt og korrekt.
  • Kommunikasjonssvikt: Kommunikasjon mellom beredskapsaktører, innsatsledere og utførende personell bryter sammen.
  • Feilmontering av moduler: Moduler settes opp feilaktig, slik at de ikke gir forventet beskyttelse.
  • Manglende tilgang til innsatssted: Veier eller adkomst til flomsikringsområdet er blokkert  flomvann, trær, kjøretøy, etc.
  • Forsinket mobilisering: Det tar for lang tid å mobilisere personell og ressurser for oppsetting av moduler.
  • Fysiske hindringer: Fysiske hindringer på innsatsstedet som biler, konstruksjoner eller vegetasjon gjør oppsetting vanskelig eller umulig.
  • Utilstrekkelig opplæring i krisestøtteverktøy: Manglende opplæring i verktøyene som brukes for å koordinere innsatsen.
  • Sikkerhetsrisiko for personell: Personell kan bli skadet under oppsetting av moduler gjennom tunge løft, fall, eller værrelaterte farer (vind, nedbør, strømførende vann).
  • Tekniske risikoer: Knyttet til feil eller svikt i systemer, moduler eller utstyr som for eksempel feil på låsemekanismer eller tap av moduler.

Eksempler på tekniske risikoer

  • Tap av moduler: Moduler har forsvunnet (stjålet, fjernet, vasket bort) før oppsetting.
  • Modulskade: Moduler er skadet (sprekker, deformasjon, korrosjon) og kan ikke brukes.
  • Manglende moduler: Antall tilgjengelige moduler er utilstrekkelig til å sikre hele området.
  • Feil på låsemekanismer: Låsemekanismer på modulene fungerer ikke, slik at de ikke kobler seg tilstrekkelig sammen.
  • Feil på festesystemer: Festesystemer som forankrer modulene til bakken, svikter eller løsner.
  • Sammenbrudd i strømforsyning: Elektriske systemer eller verktøy som brukes for oppsetting av moduler, slutter å fungere (f.eks. elektrisk utstyr, lyskastere, kraner, etc.).
  • Tekniske feil i logistikk og lagring: Feil på systemer som holder oversikt over modulenes plassering og status.
  • Manglende reservedeler: Manglende tilgang til kritiske reservedeler, f.eks. festemidler, tetninger eller skjøter.
  • Feil i programvare: Feil i digitale systemer som overvåker flomsikringen eller sender varsler, noe som fører til forsinkelser.
  • Manglende inspeksjon og vedlikehold: Manglende inspeksjon av modulene i fredstid, slik at skader og slitasje ikke oppdages før de skal brukes.
  • Logistikk- og forsyningsrisikoer: Omhandler forsinkelser og utfordringer med transport, lagring og tilgjengelighet av ressurser.

Eksempler på logistikk- og forsyningsrisikoer

  • Forsinket utlevering: Forsinkelse i levering av moduler fra lagringssted til innsatssted.
  • Lagringsproblemer: Moduler lagres på feil sted eller på steder som blir utilgjengelige ved flom (f.eks. oversvømt lager).
  • Manglende oversikt over moduler: Dårlig oversikt over hvor modulene befinner seg.
  • Transporthindringer: Transportmidler (f.eks. lastebiler, kraner) som skal frakte modulene, kan bli hindret av vær, ulykker eller blokkering av veier, eller at vei ikke er dimensjonert for kjøretøyet (underganger, broer o.l.).
  • Manglende ressurser for transport: Utilstrekkelig tilgang til lastebiler, kraner, eller andre transportmidler som trengs for å flytte modulene.
  • Logistikkkoordinering: Manglende eller ineffektiv logistikkkoordinering, slik at moduler eller personell blir sendt til feil sted.
  • Eksterne risikoer: Risikofaktorer utenfor organisasjonens direkte kontroll, som værforhold, tredjeparts avhengigheter og endringer i flommønster.

Eksempler på eksterne risikoer

  • Ekstreme værforhold: Ekstremt vær (kraftig regn, sterk vind, lyn) forsinker eller gjør det farlig å sette opp modulene.
  • Stormflo eller flom kommer raskere enn forventet: Flommen inntreffer raskere enn varslet, slik at det ikke er nok tid til å sette opp modulene.
  • Endringer i flommens omfang: Flommen blir større enn antatt, og flomsikringen blir utilstrekkelig.
  • Fremmede objekter i vannstrømmen: Flytende objekter (trær, vrakdeler) kan skade modulene eller innfestningen under flommen.
  • Tredjeparts avhengigheter: Avhengighet av eksterne aktører (entreprenører, eksterne leverandører) som ikke leverer i tide.
  • Sivil motstand: Lokal motstand fra innbyggere som hindrer oppsetting av flomsikring.
  • Innsatsprioriteringer endres: Beredskapsledelsen omprioriterer innsatsen til andre oppgaver.
  • Organisatoriske risikoer: Relaterer seg til planlegging, ansvar, kommunikasjon og koordinering, samt systematiske utfordringer som manglende øving og uklare ansvarsforhold.

Eksempler på organisatoriske risikoer

  • Mangelfull beredskapsplanlegging: Feilaktige antagelser i beredskapsplanene, slik at tiltakene ikke er tilstrekkelige.
  • Manglende oppdatering av rutiner: Rutiner for flomsikring er utdaterte og tar ikke høyde for ny teknologi, modultyper eller logistikkforhold.
  • Manglende ansvarsavklaring: Uklarhet om hvem som har ansvar for å mobilisere, sette opp og vedlikeholde modulene.
  • Manglende øving: Øvinger og beredskapsøvelser er ikke tilstrekkelig gjennomført, noe som fører til at prosedyrer ikke følges.
  • Svikt i informasjonsdeling: Informasjon om tidspunkt og sted for oppsetting av moduler deles ikke i tide.
  • Høyt arbeidspress på personell: Personell utsettes for høyt press, noe som kan føre til feilmontering, stress, eller farlige situasjoner.
  • Koordineringssvikt: Manglende koordinering mellom NVE, kommuner og entreprenører som deltar i oppsettingen.

Hva er forskjell mellom et operativ og organisatorisk risiko?

Operativ har fokuset på «der og da», altså i en situasjon der en for eksempel kun har utrent personell tilgjengelig. Årsaken ligger stort sett i det organisatoriske som i dette tilfellet manglende øving og trening. Å minske organisatoriske risikoer vil i de fleste tilfellet også redusere operative risikoer.

Vurdere risiko som produkt av sannsynlighet og konsekvens

Alle identifiserte risiko skal vurderes med tanke på sannsynlighet og konsekvens. I denne analysen vurderes sannsynlighet og konsekvens kvalitativt, uten bruk av numeriske vurderinger. Sannsynlighet vurderes som "høy", "middels" eller "lav", og konsekvensene vurderes som "kritisk", "alvorlig" eller "moderat". 

Risiko henger ofte sammen som for eksempel at manglende opplæring kan føre til ukvalifisert personell i beredskapssituasjonen, eller at at en trigger som ikke slår ut, fører til at tiltaket ikke er på plass i tide. Det kan også være risiko for dårlig omdømme for eksempel kan en veil oppfattes som unødvendig lenge stengt når det er vinterstenging mellom faste datoer og en vinter med lite snø. Risikovurderingen brukes videre i neste steg til å kartlegge mulige tiltak for å redusere risikoen. Dette bidrar til å skape en mer robust løsning. Det kan være lurt å identifisere de viktigste risikoer og ha mest fokus på dem i den videre prosessen.

[Se om vi skal få med sannsynlighetstre her.]

Tiltak for å redusere risiko

Risikovurderingen over danner grunnlaget for å finne tiltak som enten reduserer sannsynligheten eller konsekvensen og dermed risikoen. 

 

Eksempler for å redusere risiko i sikringstiltak mot oversvømmelse

  • Varslingssvikt: Dette er en sentral risiko fordi hele grunnlaget for å sette opp modulene er basert på å motta varsler om flom i tide. Dersom varselet svikter, blir det umulig å aktivere sikringsmekanismen, og skadepotensialet er stort. Derfor foreslås et krav om redundant varslingssystem, som betyr at det må være flere uavhengige måter å få varsel på. 
  • Manglende kapasitet: For å sikre at modulene kan settes opp i tide, er det avgjørende at det finnes tilstrekkelig tilgjengelig personell. En beredskapsplan for personelloppmøte sikrer at man har klarlagt hvem som skal stille og når, noe som reduserer risikoen for forsinkelser. 
  • Tap av moduler: Dette er en praktisk risiko, spesielt siden moduler ofte lagres over lengre tid og kan bli borte, stjålet eller feilplassert. For å sikre at dette ikke skjer, foreslås tiltaket om merking med ID og sporingssystemer (for eksempel RFID-brikker) som gir oversikt over modulens lokasjon og status. 
  • Personskader: Dette er en vesentlig risiko, siden personell kan bli skadet under oppsetting av modulene. Tunge løft, ustabile underlag og tidspress øker risikoen for personskader. Tiltaket er at det stilles krav om opplæring i montering, slik at personell er kjent med metoder for sikker montering. 
  • Skader på moduler: Over tid kan moduler bli utsatt for korrosjon, slitasje eller fysiske skader. Hvis slike skader ikke oppdages før modulene settes opp, kan sikringen svikte under belastning. Her stilles det krav om årlig inspeksjon og vedlikehold av moduler, som sikrer at defekte moduler oppdages og byttes ut i tide. 
  • Hærverk/tyveri: Dette er en risiko som særlig knytter seg til lagringsforholdene. Hvis lagringsplassen er utilstrekkelig sikret, kan moduler bli stjålet eller ødelagt av vandaler. Kravet om sikker lagring og adgangskontroll adresserer dette, for eksempel ved å lagre modulene på et inngjerdet område med adgangsbegrensning. 
  • Ufullstendig flomsikring: Dette er et resultat av at for få moduler er tilgjengelige, feil oppsetting, eller manglende planlegging av hvor moduler skal plasseres. Konsekvensen er at vann finner veier rundt sikringen. For å håndtere dette er det foreslått krav om spesifikasjoner for dekning og redundans i sikringsplanene, slik at det alltid er tilstrekkelig beskyttelse.

Oppsummering og anbefalinger

ROS-analysen oppsummeres til slutt. Analysen synliggjør sammenhenger og øker forståelsen av hvordan tiltaket fungerer. Resultatene brukes aktivt i utredningen av organisatoriske sikringstiltak og er dermed et verktøy for å finne det mest hensiktsmessige alternativet. 

Eksempel der ROS-analysen kan hjelpe å velge mellom vinterstenging og periodisk stenging

Med vinterstenging mellom faste datoer er det en risiko at en vei må holdes stengt selv om snøen har smeltet og det ikke lengre er fare for snøskred. Denne risikoen kan reduseres med å velge periodevis stengning sammen med et stedspesifikt skredvarsel i stedet for. Ulempen med denne varianten vil være økte kostnader og kompleksitet i sammenheng med skredvarsling.

Restrisiko

Med restrisiko menes den risikoen for skade som eksisterer på tross av sikringstiltakene, og som samfunnet aksepterer. For permanente sikringstiltak domineres denne restrisikoen av sannsynligheten for en flom større enn tiltakets dimensjonerende flom eller skred. Dette forutsetter at tiltaket er riktig montert og vedlikeholdt, slik at det tåler belastningen det er konstruert for. En forutsetter altså at sannsynligheten for teknisk svikt er neglisjerbar, og kan dermed anta at sannsynligheten for skade er tilnærmet lik sannsynligheten for en flom eller et skred større enn det tiltaket er dimensjonert for.

For at et organisatorisk sikringstiltak skal ha tilstrekkelig sikkerhet i like linje med enn et permanent, må den samme forutsetningen gjelde. I tillegg til mekanisk funksjon som er nevnt over, må en for organisatoriske tiltak forutsette at det organisatoriske elementet fungerer, slik at tiltaket blir montert riktig og i tide. En utredning må altså vurdere samlet sannsynlighet for mekanisk og organisatorisk svikt som vesentlig mindre enn for eksempel sannsynligheten for vannstand høyere enn dimensjonerende flomvannstand. Mulige årsaker til organisatorisk svikt kan være:

  • Flommen beveger seg hurtigere fra trigger-målested til sikringssted enn beregnet
  • Varslingsutstyret virker ikke, eller er ikke tilstrekkelig til å detektere flommen eller snøforholdene
  • Beslutningsprosessen går ikke i henhold til spesifisert tid 
  • Utførende personell er ikke tilgjengelig eller har ikke nødvendig kompetanse og trening
  • Utstyret som skal monteres er ikke tilstrekkelig vedlikeholdt
  • Utrykning hindres eller forsinkes av oversvømte veier, skred eller lignende

ROS-analysen beskrevet over skal være til hjelp for å vurdere at organisatoriske sikringstiltak oppnår tilstrekkelig sikkerhet mot naturpåkjenninger i henhold til kravene i TEK17.

Dersom en kjenner sannsynligheten for feil i hvert av disse leddene, kan en beregne hvorvidt sannsynligheten for tekniske eller organisatoriske feil er liten i forhold til sannsynligheten for en flom eller skred større enn den dimensjonerende. Imidlertid vil det ofte være vanskelig å beregne slike sannsynligheter. En må derfor legge inn sikkerhetsmarginer og redundans hvor det er nødvendig, og gjøre en kvalitativ vurdering av restrisikoen.

Nesten all infrastruktur nede 

Lysark fra Ål kommune i Hallingdal som oppsummerer hendelser som vanskeliggjorde krisehåndteringen under ekstremværet Hans i august 2023:

  • Riksvei 7 stengt på fire stadar
  • Jernbanen steng på fleire stadar
  • Fylkeskommunale og kommunale vegar stengt på minst 20 stadar
  • REinseanlegget stengt i 3 dagar. Leidningsnett teke av flaum
  • Deler av sentrum mista vatn. Leidningsnett teke av flaum
  • Fibernettet nede i store delar av kommunen
  • Mobilnettet nede i hele kommunen

 

  • Vi hadde straum

Referanser

DSB Veileder Samfunnssikkerhet i kommunens arealplanlegging. Tilgjengelig på: https://www.dsb.no/siteassets/rapporter-og-publikasjoner/veileder/samfunnssikkerhet-i-kommunens-arealplanlegging.pdf [besøkt 31.03.2025]