Organisatoriske sikringstiltak

Del denne sidenDel på e-post

Om veilederen

Denne veilederen for organisatoriske sikringstiltak er utarbeidet av en prosjektgruppe som har vært ledet av NVE, med representanter fra relevante fagmiljøer i NVE, Meteorologisk institutt og Kartverket. Metodikken i veilederen kan sidestilles med preaksepterte ytelser i TEK17. Den presenterer fremgangsmåter for bruk av organisatoriske sikringstiltak som tilfredsstiller vilkårene i TEK17, forutsatt at fremgangsmåtene følges i sin helhet. Veilederen er blant annet rettet mot deg som jobber med naturfareproblematikk i en kommune og som ser et behov for å sikre ny (og eksisterende) bebyggelse mot flom og skred. Den er også rettet mot deg som skal bistå kommunen med å utrede, planlegge og prosjektere organisatoriske sikringstiltak.

Avgrensning

Tiltakene som dekkes av denne veilederen er tiltak som sikrer mot flom, inkludert oversvømmelser/flom fra havet, eller skred i form av snø- eller sørpeskred (merk at det kun er disse skredtypene det kan sikres mot ved hjelp av organisatoriske sikringstiltak, og da kun i begrenset grad).

Tiltakene som dekkes av veilederen må ikke forveksles med midlertidige akutte beredskaps-/krisetiltak uten noen form for permanent basissikring, som bruk av vannpølser, sandsekker og lignende. Dette er tiltak for å begrense skader, ikke for å oppfylle kravene til sikkerhet i TEK17, kapittel 7. Tiltakene er imidlertid fortsatt aktuelle å ta i bruk, men da som tiltak for beskyttelse av eksisterende bebyggelse.