Strategisk konsekvensutredning av vindkraft til havs

Del denne sidenDel på e-post

Referanseprosjekt

På denne siden finner du informasjon om referanseprosjektet som fagutredningene har benyttet som felles utgangspunkt.

Kort om referanseprosjektet

NVE har fastsatt et referenseprosjekt for den strategiske konsekvensutredningen. Fagutredningene har brukt dette som et felles utgangspunkt for å sikre best mulig sammenligningsgrunnlag på tvers av fagtemaene.

Tabellen nedenfor presenterer verdiene som inngår i referanseprosjektet. Under kan du lese mer de ulike parameterne og bakgrunnen for størrelsene som er valgt.

Parameter

Verdi

Prosjektstørrelse

1500 MW

Turbinstørrelse

22 MW

Antall turbiner

~68 turbiner

Spenningsnivå fra turbin

132 kV

Kapasitetstetthet

3,5 MW/km2

Arealbeslag

430 km2

Avstand mellom turbiner

~2500 meter

Prosjektdesign

Kvadratisk med transformatorstasjon i midten

Referanseturbin

Størrelsen på havvindturbiner har økt gradvis siden de første havvindprosjektene ble etablert på 1990-tallet. Her kan du lese mer om turbinteknologi og se historisk og antatt utvikling av turbinstørrelser. I dag installeres det havvindturbiner med kapasitet opp mot 10-15 MW.

Det er knyttet usikkerhet til fremtidig utvikling av turbinstørrelser over 15 MW. Det asiatiske markedet utvikler nå turbiner med opp mot 26 MW installert effekt, blant annet en prototype-turbin fra Dongfang Electric i Kina. Havvindmarkedet forventer at også europeiske og amerikanske havvindleverandører vil kunne levere turbiner på rundt 20 MW på sikt, men det er for øyeblikket ingen vestlige leverandører som har turbiner med kapasitet over 14-15 MW.

Valget av referanseturbin på 22 MW og 132 kV spenningsnivå er gjort for å fange opp teknologiutvikling frem i tid, og det er en turbinstørrelse og et spenningsnivå som forventes som aktuell for bunnfast havvind. Det er større usikkerhet rundt størrelsen for flytende havvind.  

Dimensjoner og effektkurve for vindturbinen er angitt i figurene under. Effektkurven er utarbeidet basert på data fra sammenlignbare eksisterende turbiner, som er skalert basert på vindturbinens dimensjoner med antakelser om spesifikk effekt (W/m2).

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 5706, "udi": "umb://media/425786b066c44cdf8e052c627c867990", "image": "/media/w0dfoqwe/22mw-turbin-tett-u-bakgrunn-1.png", "caption": "Dimensjonene til den anvendte referanseturbinen." }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }
Dimensjonene til den anvendte referanseturbinen.
{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 5704, "udi": "umb://media/4a7a62892ee2416c9d8338bd396e9ad4", "image": "/media/r3rhusxc/22mw-power-curve.png", "caption": "Anvendt effektkurve for referanseturbinen." }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }
Anvendt effektkurve for referanseturbinen.

Prosjektstørrelse, kapasitetstetthet og arealbeslag

I arbeidet med identifisering av utredningsområder for havvind fastsatte NVE et forventet intervall for kapasitetstetthet Kapasitetstetthet er her definert som den totale kapasiteten til et havvindanlegg (MW) delt på arealet til havvindanlegget (prosjektområdet - km2). , med et nedre anslag på 3,5 MW/km2 og et øvre anslag på 7,5 MW/km2. Vurderingene var basert på referansetall fra andre land og innspill fra havvindbransjen, og viste at kapasitetstetthet for et ferdig utbygd havvindanlegg i dette intervallet kan være et godt utgangspunkt for avveiningen mellom arealbruk og teknisk-økonomiske hensyn. NVE mener generelt det er fornuftig å sette en minimumsgrense for kapasitetstetthet, for å sikre god utnyttelse av arealer til havs som skal benyttes til kraftproduksjon.

For referanseprosjektet er det valgt en kapasitetstetthet på 3,5 MW/km2 på bakgrunn av at arealbeslag er en driver av påvirkning for flere av utredningsteamene.

Prosjektstørrelsen på referanseprosjektet ble fastsatt til 1500 MW, både for flytende og bunnfast teknologi. Denne størrelsen ble valgt for å sikre sammenligningsgrunnlag mellom flytende og bunnfaste teknologier, og samtidig hensynta sannsynlige prosjektstørrelser i årene frem mot 2040. Det er forventet at havvindanlegg med flytende teknologi kan ha lavere kapasitet, og havvindanlegg med bunnfast teknologi kan ha større kapasitet. 

Referanseprosjektet på 1500 MW med en kapasitetstetthet på 3,5 MW/km2 vil trenge et areal på omtrent 430 km2. For utbygging av 30 GW havvind tilsvarer dette et totalt arealbeslag på omtrent 8600 km2. Her kan du lese mer om arealbehovet for 30 GW havvind.

Prosjektdesign og avstand mellom turbiner

Utforming (design) av et havvindanlegg, med plassering av turbiner og tilhørende elektrisk infrastruktur, vil variere fra prosjekt til prosjekt. Lokale forhold som vindforhold, vanndybde og havbunnforhold og eventuelle andre hensyn vil påvirke utformingen. Plassering av turbiner optimaliseres med hensyn til ytelse og lønnsomhet, samtidig som en konsesjonær må ivareta regulatoriske krav.

For at det skulle være enkelt for de ulike fagutredningene å bruke referanseprosjektet, ble det satt opp et teoretisk design med kvadratisk utforming med transformatorstasjon plassert i midten, som illustrert i figuren nedenfor. Dette designet ble valgt som et standard design for å kunne vurdere og sammenligne områder under samme forutsetninger.

Designet har ikke tatt hensyn til dominerende vindretning, da dette kan variere mellom ulike områder. Det er tatt utgangspunkt i en avstand mellom turbiner på 9 ganger rotordiameter i alle retninger. For en 22 MW turbin vil avstand mellom hver turbin utgjøre ca. 2500 meter (9 x 286 meter). Dette samsvarer med en kapasitetstetthet på 3,5 MW/km2.

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 5705, "udi": "umb://media/1eb2ceced2704bacbe922df0758f2f6c", "image": "/media/zdhlehtq/iac-figur.png", "caption": "Prosjektdesignet til referanseprosjektet." }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }
Prosjektdesignet til referanseprosjektet.