Konsesjonssøknad vannkraftanlegg

Del denne sidenDel på e-post

Mal for forslag til utredningsprogram

Dette er NVEs mal for forslag til utredningsprogram.

Generelt om malen

NVE har utarbeidet en mal basert på krav vi ofte stiller ved fastsetting av utredningsprogram. Inndelingen tar utgangspunkt i fagtemaene som vanligvis er relevante for vannkraftprosjekter. Vi forutsetter imidlertid at du setter deg inn i KU-forskriften, og tar inn alle fagtemaer som du anser som relevante for prosjektet. Konsekvensene av utbygging av nødvendige nettanlegg skal vurderes under de ulike fagtemaene. Hvis du skal søke om anleggskonsesjon og skrive felles forslag til utredningsprogram for nett- og vannkraftanleggene, må du også følge mal for utredningsprogram i NVEs veileder for utforming av melding om nettanlegg.

NVE ber om at du følger disposisjonen i malen. Alle fagtemaene som er listet opp i malen skal inkluderes i forslaget til utredningsprogram. Dersom du mener at enkelte av fagtemaene ikke er relevante for ditt prosjekt, skal du begrunne dette i meldingen.

Hvordan bruke malen

I malen har vi brukt tekst i kursiv for å skille mellom veiledning til deg som skriver utredningsprogrammet og tekst du kan kopiere rett inn i dokumentet. Vanlig tekst og overskrifter i disposisjonen bruker du som utgangspunkt til å utforme utredningsprogrammet. Du må tilpasse utredningsprogrammet slik at det er relevant for tiltaket som meldes. Når du ferdigstiller forslaget til utredningsprogram, skal du fjerne tekst i kursiv.

For å unngå gjentakelser, har vi flere steder i disposisjonen vist til krav oppgitt under Søknad i denne veilederen. Du må gå gjennom disse kravene, og skrive inn hvilke som er relevante for det enkelte tiltaket.

Du kan laste ned disposisjonen for melding med forslag til utredningsprogram på NVEs nettsider.

1. Innledning

Forslaget til utredningsprogram er utarbeidet slik at det skal tilfredsstille krav i kapittel 5 i KU-forskriften og kravene til søknad om vassdragskonsesjon, jf. NVEs veileder for konsesjonssøknad vannkraftanlegg. Utredningsprogrammet er tematisk inndelt, og spesifiserer krav til:

  • hvordan tiltaket skal beskrives i konsesjonssøknaden og fagutredningene (kap. 2)
  • krav til utredning av fysiske forhold (kap. 3)
  • krav til utredning av naturfare (kap. 4)
  • krav til utredning av virkninger for miljø og samfunn (kap. 5)
  • sammenstilling og formidling av utredningen (kap. 6)

2. Beskrivelse av tiltaket

Fagutredningene skal inneholde et kort sammendrag av utbyggingsplanene fra konsesjonssøknaden, utarbeidet iht. kravene i kapittel 2 i «søknad» i NVEs veileder for konsesjonssøknad vannkraft (ved samtidig søknad om anleggskonsesjon:) og kapittel 2 i «søknad om anleggskonsesjon» i NVEs veileder for konsesjonssøknad nettanlegg. Tiltaket skal beskrives på en lettfattet måte, og være tilstrekkelig til at lesere kan forstå tiltakets utforming og omfang. Beskrivelsen skal samtidig være detaljert nok til at virkningene for miljø og samfunn kan vurderes, og den skal omfatte:

  • geografisk lokalisering
  • oversikt over utbyggingsalternativer
  • beskrivelse av utbyggingsplanene, inkludert nettanlegg
  • beskrivelse av anleggsarbeid og arealbruk i anleggsfasen
  • oversiktskart og detaljkart som viser de ulike alternativene med permanent og midlertidig arealbruk i anleggs- og driftsfase

2.1 Presentasjon av utbyggingsalternativer

Du skal spesifisere hvilke alternativer som skal vurderes i konsekvensutredningen.

Der det utredes flere alternativer: Konsekvensene skal vurderes for sammenlignbare alternativer. Sammenlignbare alternativer kan for eksempel være ulike tekniske løsninger eller traséer for vannvei, eller mulige plasseringer for inntak eller kraftstasjon.

3. Krav til utredning av fysiske forhold

Utredningen av hydrologisk grunnlag og erosjon og sedimenttransport skal utarbeides tidlig i utredningsfasen, og legges til grunn for andre relevante fagutredninger.

3.1 Hydrologisk grunnlag

I utredningsprogrammet skal tiltakshaver beskrive krav til innhold og metode for gjennomføring av utredningen. Dette skal være basert på kravene i kapittel 3.1 Hydrologisk grunnlag i «søknad» i denne veilederen.

3.2 Erosjon og sedimenttransport

I utredningsprogrammet skal tiltakshaver beskrive krav til innhold og metode for gjennomføring av utredningen. Dette skal være basert på kravene i kapittel 3.2 Erosjon og sedimenttransport i «søknad» i denne veilederen.

3. Krav til utredning av naturfare

Utredningen av naturfare skal legges til grunn for andre relevante fagutredninger.

I utredningsprogrammet skal tiltakshaver beskrive krav til innhold og metode for gjennomføring av utredningen. Dette skal være basert på kravene i kapittel 4 Naturfare «søknad» i denne veilederen.

Det skal også framgå hvor informasjon om naturfare planlegges innhentet, herunder om det er behov for utredning av flom, skred og/eller kvikkleire.

Hvis det er behov for nye undersøkelser, skal det skal alltid stå «Utredning skal gjøres av fagkyndig med kompetanse og erfaring i henhold til kravene gitt i NVEs veiledningsmateriell».

5. Krav til utredninger av virkninger for miljø og samfunn

5.1 Overordnede krav til fagutredningene

I kapittel 5.2 i «søknad» i denne veilederen har vi listet opp krav som alle fagutredningene må oppfylle. Tiltakshaver skal i utredningsprogrammet beskrive disse kravene.

Tiltakshaver skal beskrive følgende for alle relevante fagtema:

  • Krav til innhold og metode for gjennomføring av utredningen. Disse kravene er beskrevet i kapittel 5.3-5.15 under «søknad» i denne veilederen. For fagtemaene der det er utarbeidet anerkjent metodikk, skal det stå «utredningen skal gjøres i henhold til metodikken i [skriv inn navn på håndbok/veileder]».
  • Hvordan informasjonen planlegges innhentet. Dersom det er behov for ny kunnskap skal dette omtales, sammen med eventuelle særskilte krav til feltarbeid, feltsesong eller prioriterte kartleggingsområder. Du skal begrunne valg av kartleggingstidspunkt.
  • Eventuelle avgrensninger mot andre fagtemaer. Dette inkluderer om informasjon fra andre fagutredninger skal legges til grunn for utredningen og annen samordning mellom fagutredningene.

I tillegg til disse kravene, er det for enkelte fagtemaer fremhevet mer informasjon som skal framgå i utredningsprogrammet. Se punktliste for fagtemaene under.

5.2 Naturmangfold på land

Du skal også oppgi hvilke arter, artsgrupper eller naturtyper som du antar er særlig relevante, og som derfor bør tillegges særlig vekt eller fokus under kartlegging.

5.3 Naturmangfold i vann (og sjø) og vannmiljø

Ingen tilleggskrav.

5.4 Kulturmiljø

Relevante kulturminnemyndigheter (disse skal spesifiseres) skal kontaktes for vurdering av potensial for forekomst av automatisk fredede kulturminner i influensområdet (inkludert i sjø), samiske kulturminner, om og hvor det er behov for befaringer eller § 9-undersøkelser, og vurdering av om det mangler vesentlig informasjon.  

5.5 Friluftsliv

Ingen tilleggskrav.

5.6 Reiseliv

Ingen tilleggskrav.

5.7 Landskap

Legg fram konkrete forslag til standpunkter for visualiseringer.

5.8 Verdensarv

Utredningen skal koordineres med fagutredningene for temaer som er vektlagt ved tildeling av verdensarvstatusen. Kunnskap om verdi og påvirkning fra fagtemaene skal innhentes.

5.9 Naturressurser

Ingen tilleggskrav.

5.10 Reindrift

Du skal oppgi navn på reinbeitedistrikt som kan bli berørt. Du skal også oppgi hvordan kontakten med reinbeitedistriktet i forbindelse med utredningen skal skje, herunder om det planlegges møter.

5.11 Elektromagnetiske felt

Ingen tilleggskrav.

5.12 Forurensning

Ingen tilleggskrav.

5.13 Klimagassutslipp

Ingen tilleggskrav

5.14 Samfunn

Dagens næringsliv og sysselsetting i området skal beskrives kort. Tiltakets påvirkning på næringsliv og sysselsetting skal vurderes. Det skal gis en mest mulig konkret vurdering av behovet for vare- og tjenesteleveranser og årsverk i anleggs- og driftsfasen.

Dagens tjenestetilbud og kommunal økonomi skal beskrives kort. Tiltakets påvirkning på kommunal økonomi og tjenesteyting skal beskrives.

Tiltakets mulige konsekvenser for sosiale forhold skal omtales kort. Eventuelle helsemessige konsekvenser som følge av tiltaket skal vurderes.

6. Sammendrag av konsekvensutredningen

Fagutredningene kan ofte være omfattende og teknisk krevende å lese. I søknaden skal du derfor utarbeide et ikke-teknisk sammendrag som omfatter de viktigste hovedtrekkene fra alle fagutredningene.

Tiltakshaver skal i utredningsprogrammet beskrive kravene til sammendraget, basert på kravene i kapittel 5.1 i «søknad» i denne veilederen.