Praktisk informasjon
Du må sørge for at tiltakets konsekvenser er tilstrekkelig utredet
Alle vannkraftanlegg som krever konsesjon etter vassdragslovgivningen skal utredes. Du som søker skal sørge for at konsekvensene for miljø og samfunn utredes i tråd med kravene i forskrift om konsekvensutredninger (KU-forskriften) og kravene som er gitt i denne veilederen. Dette gjelder for tiltak på land og i vann, inkludert sjø. Innholdet i konsekvensutredningen skal være beslutningsrelevant. Du må selv vurdere hvilke fagtemaer som er relevante, med utgangspunkt i denne veilederen.
Du må tilpasse melding, søknad og utredninger til tiltaket
Veilederen skal gi deg hjelp med hvilke forhold som skal beskrives i meldinger og søknader. Hvor grundig de enkelte temaene skal omtales vil avhenge av anleggene som planlegges og virkningene de er antatt å ha. Den enkelte fagutredningens innhold og omfang må tilpasses det aktuelle tiltaket, for eksempel til tiltakets størrelse og lokalisering, og hvilke miljøverdier som kan påvirkes. Meldinger og søknader må derfor tilpasses hvert enkelt tiltak.
Gode forarbeider gir en effektiv prosess
Gode forarbeider vil bidra til bedre og mer effektive konsesjonsprosesser. Dersom en melding/søknad ikke har fulgt denne veilederen, kan den bli prioritert ned.
NVE ser det som en fordel at hydrologiske målinger i vassdraget blir utført før du sender inn konsesjonssøknaden. Dette vil gi et bedre grunnlag for optimalisering av kraftverket, og gjøre det lettere å vurdere virkningene av tiltaket og fastsette presise avbøtende tiltak.
Tidlig involvering av interessenter gir bedre lokal forankring av tiltaket. Du som søker bør opprette kontakt med, eller sende ut et varsel til berørte grunneiere og rettighetshavere i god tid før du sender inn søknaden. Dersom du søker om samtykke til ekspropriasjon etter oreigningsloven, skal du først ha forsøkt å få til en minnelig ordning med alle berørte parter.
Dersom du er i tvil om hvilke fagtemaer som kan være beslutningsrelevante i din sak, kan det være nyttig å kontakte berørte myndigheter før du sender inn melding eller søknad. Dette er særlig relevant på søknadsstadiet, da det er viktig at alle relevante utredninger er gjennomført for å unngå krav om tilleggsutredninger senere i konsesjonsprosessen.
Sende inn søknad og melding til NVE
Søknader og meldinger sendes primært som en søkbar PDF-fil til nve@nve.no. Vi anbefaler at filene er mindre enn 70 MB. I Vedlegg har vi beskrevet krav til hvilke dokumenter du skal legge ved søknaden eller sende til oss separat, og hvordan du skal håndtere sensitiv informasjon.
Merk forsiden av søknaden/meldingen med dato for innsending.
Vi oppfordrer til å oversette relevante dokumenter til nord-, sør- eller lulesamisk dersom tiltaksområdet ligger helt eller delvis i en samisk språkkommune eller dersom reindriftsutøvere med rettigheter i tiltaksområdet også har beiteområder/rettigheter i samiske språkkommuner. Relevante dokumenter er sammendrag av melding/søknad, som eventuelt kan utformes som en informasjonsbrosjyre, kapitler om reindrift og naturressurser i forslag til utredningsprogram og i konsekvensutredning, og kart med samiske stedsnavn.
NVE offentliggjør dokumentene
NVE vil publisere melding, søknad og eventuelle fagrapporter på NVEs nettside for saken. Her vil vi også publisere eventuelle høringsuttalelser og søkers kommentarer til disse.
NVE ber om at du i tillegg publiserer melding, søknad og fagrapporter på foretakets egne nettsider.
Når du sender inn en melding, søknad eller fagrapport gir du fra deg rettighetene til bildene i dokumentet. Vi ber om at du bruker bilder som du har tatt selv.
Saksbehandlingsprosess og prioritering
NVEs nettsider https://www.nve.no/konsesjon/konsesjonsbehandling-av-vannkraft/behandlingsprosess-for-nye-vannkraftanlegg-og-o-u-prosjekter/ viser saksbehandlingsprosessene for ulike vannkrafttiltak, og beskriver hva som skjer i de ulike stegene. Se også NVEs nettsider for mer informasjon om NVEs krav for å prioritere behandling av meldinger og søknader.
Har du spørsmål til denne veilederen?
Du kan sende spørsmål om denne veilederen på e-post til nve@nve.no eller ringe oss på telefon 22 95 95 95.