Konsesjonssøknad vannkraftanlegg

Del denne sidenDel på e-post

Innholdet i meldingen

Veilederen tydeliggjør hvordan tiltakshaver eller konsulenter skal utforme meldinger med forslag til utredningsprogram i henhold til forskrift om konsekvensutredninger (KU-forskriften) § 14 og NVEs krav.

Generelt om å utarbeide melding

Hovedformålet med en melding med forslag til utredningsprogram er å beskrive det planlagte tiltaket, avklare hvilke fagtemaer som skal utredes og å foreslå hvordan utredningene skal gjennomføres. Det kan være store forskjeller på vannkrafttiltak og konsekvensene de kan ha for miljø og samfunn. Behovet for utredninger må derfor konkretiseres og tilpasses det enkelte tiltaket. Meldingen danner grunnlaget for at høringsparter og NVE kan vurdere og velge hvilke utbyggingsalternativer som bør videreføres i utrednings- og søknadsprosessen.

En melding er mindre omfattende enn en konsesjonssøknad. Meldingen skal i hovedsak basere seg på eksisterende relevant informasjon innhentet gjennom søk i offentlig tilgjengelige fagdatabaser og kartløsninger. Den skal også baseres på kjent kunnskap om virkninger av vannkraftprosjekter. I meldingen skal du henvise til hvor opplysningene er hentet fra.

I tillegg til å gjøre rede for tiltaket og forslag til utredninger, skal meldingen forklare den videre prosessen fram mot en eventuell konsesjon. Meldingen skal gjøre rede for formålet med utredninger og søknad, saksbehandlingsprosessen med frister og deltakere, og hvordan berørte parter kan medvirke i prosessen.

En melding med forslag til utredningsprogram skal leses av berørte parter og offentlige høringsinstanser. Den bør være oversiktlig og kortfattet for å gi mottakerne et best mulig utgangspunkt til å forstå tiltaket og utredningene som skal gjennomføres.

Dersom vannkrafttiltaket krever nettilknytning med spenning 132 kV eller høyere og lengde på mer enn 15 km i ny trasé, må nettanlegget meldes i tråd med kravene i NVEs veileder for utforming av melding om nettanlegg. Velg om det er mest hensiktsmessig å skrive én felles melding eller separate meldinger for nett- og vannkraftanleggene. Nettanlegg som ikke er meldingspliktige må meldes sammen med vannkrafttiltaket, dersom du senere skal søke om anleggskonsesjon. Du kan utarbeide ett dokument som dekker kravene i begge meldingsveilederne.

Kontakt med relevante myndigheter

Dersom du har behov for å avklare aktuelle problemstillinger under utarbeidelse av meldingen, bør du tidlig ta kontakt med NVE og eventuelle andre fagmyndigheter.

Tiltakshaver skal informere berørte kommuner, Statsforvalteren, fylkeskommunen samt eventuelt samiske kulturminnemyndigheter og arkeologisk museum for kulturminner i sjø om planene. Du skal også innhente informasjon fra disse instansene om tiltaks- og influensområdet.

Du skal beskrive kontakten med relevante myndigheter i meldingen. 

NVEs krav til melding

Meldingen skal gi oversikt over det planlagte tiltaket, det berørte området og forventede problemstillinger av betydning for miljø og samfunn. Nye nettanlegg eller nettforsterkninger skal inkluderes i denne oversikten. Meldingen skal inneholde forslag til videre utredninger (utredningsprogram).

Du skal utforme meldingen med utgangspunkt i disposisjonen under. Alle hovedpunktene i disposisjonen skal omtales i meldingen, men omfanget vil variere avhengig av tiltaket. Ved felles melding for nettanlegg, må du tilpasse disposisjonen til kravene i NVEs veileder for utforming av melding om nettanlegg.

Disposisjon

Sammendrag

Innled meldingen med et kort, ikke-teknisk sammendrag. Sammendraget skal angi hvilket lovverk det søkes konsesjon etter. Relevante lover er beskrevet i denne modulen.

1 Bakgrunn

1.1 Om tiltakshaver

Du skal oppgi:

  • tiltakshavers navn, kontorsted, organisasjonsnummer, organisasjonsform, eierforhold og en kort beskrivelse av tiltakshavers virksomhet.
  • kontaktperson hos tiltakshaver, med kontaktinformasjon og rollebeskrivelse.

1.2 Formålet med meldingen og konsekvensutredningen

Beskriv kort formålet med meldingen og hvorfor du ønsker å gjennomføre tiltaket.

Beskriv hvorfor tiltaket skal konsekvensutredes. Henvis til kravene om melding og konsekvensutredning i KU-forskriften. Beskriv hva som eventuelt er utredet i tidligere planer.

Krav til konsekvensutredning og melding

Alle konsesjonspliktige anlegg for produksjon av vannkraft, samt dammer og anlegg for oppdemming eller varig lagring av vann skal konsekvensutredes, uavhengig av størrelse. Dette inkluderer også opprustnings- og utvidelsesprosjekter (O/U) for eksisterende vannkraftanlegg. Det er kun krav om melding med forslag til utredningsprogram dersom det skal søkes om konsesjon for utbygging av vannkraft med årlig produksjon over 40 GWh eller konsesjon for dammer og andre anlegg for oppdemming eller varig lagring av vann som overstiger 10 millioner m3. Det er ikke krav om å sende inn melding for O/U-prosjekter som overstiger disse grensene, men det er mulig å sende inn en frivillig melding.

Alle kraftledninger som krever anleggskonsesjon skal konsekvensutredes. Det er kun krav om melding dersom det skal søkes om konsesjon for kraftledninger med spenning 132 kV eller høyere og lengde på mer enn 15 km i ny trasé. Dette inkluderer jord- og sjøkabler. Se NVEs veileder for utarbeidelse av søknad om anleggskonsesjon for nettanlegg.

Krav om konsekvensutredning for tiltakene følger av forskrift om konsekvensutredninger § 6 første ledd bokstav c og § 7 første ledd bokstav a. Krav om melding følger av § 13 andre ledd i samme forskrift.

2. Beskrivelse av tiltaksområdet

2.1 Beliggenhet

Beskriv og marker på kart:

  • den geografiske plasseringen av tiltaksområdet, både i regional og lokal sammenheng
  • adkomst til tiltaksområdet
  • avstand til nærmeste tettsted eller andre kjentpunkter

Følg kravene til kart som er angitt i kartmodulen.

2.2 Områdebeskrivelse

Gi en kort, overordnet beskrivelse av vassdraget og omkringliggende landskap.

Beskriv eksisterende tekniske inngrep i området, og vis inngrepene på kart. Dette kan eksempelvis være kraftverk, reguleringsanlegg, veier og kraftledninger. Dersom kraftverk eller andre vassdragsanlegg innenfor området er blant NVEs listeførte kulturminner skal du oppgi dette.

2.3 Influensområdet

Beskriv området der du forventer at tiltaket kan få virkninger for miljø og samfunn, uavhengig av tiltaksområdets avgrensning. Størrelsen på influensområdet vil variere med tiltakstype og hvilket fagtema man utreder.

2.4 Tiltaket og utbyggingsalternativer

Meldingen og høringen av denne skal danne grunnlaget for NVEs valg av hvilke alternativer som skal utredes. I meldingen skal du kort beskrive alle relevante og realistiske utbyggingsalternativer. For utbyggingsalternativene som du vurderer som aktuelle, skal du beskrive følgende forhold:

  • teknisk plan

Her inngår blant annet plassering og utforming av inntak, reguleringer og overføringer, vannvei, kraftstasjon, veier, nettilknytning, massetak/deponi osv. Du skal skille klart mellom midlertidige og permanente inngrep.

  • hydrologi og tilsig

Her inngår også antatte virkninger av de ulike utbyggingsalternativene. Dersom du forventer at tiltaket fører til endringer i ferskvannstilførsel til sjø, skal du beskrive dette. Oppgi om utbyggingsalternativene vil berøre en eksisterende hydrologisk målestasjon.

  • beregning av kraftproduksjon og naturhestekrefter
  • investeringens størrelse

Dersom du prioriterer ett alternativ, skal du begrunne dette.

Illustrer de ulike utbyggingsalternativene på et oversiktskart. Alle anlegg skal inkluderes, herunder forslag til veier, nettanlegg og deponier. Det skal komme tydelig fram hva som er forskjellen på alternativene.

Alternativer du alltid skal utrede

Hvis du melder om kraftstasjon i dagen, skal du også redegjøre for tekniske, økonomiske og miljømessige konsekvenser av å legge stasjonen i fjell. Og omvendt, hvis du melder om kraftstasjon i fjell, skal du redegjøre for konsekvensene av å legge stasjonen i dagen. Der tiltaket omfatter bekkeinntak skal den økonomiske og produksjonsmessige betydningen synliggjøres for hvert enkelt bekkeinntak.

Mer informasjon om hvordan du skal vurdere alternativer finnes i håndbok M-1941 del 2: «Lag plan- og utredningsprogram».

Beskrivelse av andre løsninger

Dersom det er relevante og realistiske alternativer som du mener er uaktuelle, skal disse kort beskrives. Du skal begrunne hvorfor disse alternativene forkastes. Hvis det har vært en lang prosess med vurdering av alternativer, kan du redegjøre for prosessen i et vedlegg.

2.5 Nullalternativet

Nullalternativet skal brukes som sammenligningsgrunnlag i vurderinger av hvilke konsekvenser tiltaket vil ha. I meldingen skal du beskrive følgende om influensområdet:

  • nåværende miljøtilstand
  • vedtatte reguleringsplaner og tiltak
  • vedtatte overordnede planer

Mer informasjon om nullalternativet finner du i håndbok M-1941 del 2: «Lag plan- og utredningsprogram».

3 Arealbruk og eiendomsforhold

Beskriv arealtyper og eksisterende arealbruk i tiltaksområdet. Du skal redegjøre for planlagt arealbruk, herunder både permanent og midlertidig arealbeslag. Gjør rede for eiendomsforholdene langs elvestrekningene og områdene som blir berørt av tiltaket (både vannkraft- og nettanlegget).

4 Gjeldende planer, retningslinjer og føringer

Du skal beskrive forholdet til gjeldende planer, som de følgende:

  • statlige retningslinjer, rammer og føringer
  • regionale planer
  • kommuneplanens arealdel
  • kommunedelplaner, temaplaner og områdeplaner
  • gjeldende reguleringsplaner innenfor området og tilgrensende områder
  • andre relevante rapporter, dokumenter eller tidligere vedtak i saken

Beskriv kort dagens regulering av tiltaksområdet og innholdet i planene, retningslinjene eller føringene som er relevante for tiltaket. Dersom det foregår planarbeid eller er fastlagt politiske mål som berører tiltaksområdet, skal dette komme fram i meldingen.

Beskriv forholdet til de regionale vannforvaltningsplanene i henhold til vannforskriften, verneområder, verneplaner for vassdrag og nasjonale laksevassdrag i området. De regionale vannforvaltningsplanene er tilgjengelige på Vannportalen. For oversikt over de enkelte vannforekomstene, se Vann-Nett.

4.1 Nødvendige tillatelser

Gi en oversikt over nødvendige tillatelser etter vannressursloven, vassdragsreguleringsloven, oreigningslova, vannfallrettighetsloven og/eller energiloven. Oppgi hvilke andre tillatelser du må ha for å gjennomføre tiltaket, eksempelvis tillatelser etter forurensningsloven og kulturminneloven. Les mer om disse lovene i modulen lover og forskrifter

Kommenter kort dersom annen offentlig eller privat medvirkning er nødvendig for å gjennomføre tiltaket, eksempelvis tilknytning til vei, elektrisitet, vann og avløp.

5 Oversikt over temaer som skal beskrives eller konsekvensutredes

Melding med forslag til utredningsprogram skal omfatte alle problemstillinger som du mener kan være viktige for miljø og samfunn. Utredningsprogrammet skal gi et forslag til hvilke fagtemaer som bør utredes i henhold til kapittel 5 i KU-forskriften, og hvilke metoder som skal benyttes i utredningene. For å vurdere om et fagtema skal konsekvensutredes må du sammenstille eksisterende kunnskap og vurdere beslutningsrelevans for hvert enkelt tema. Dersom du mener fagtemaet kan være beslutningsrelevant, må du vurdere behov for kunnskapsinnhenting gjennom eksempelvis feltkartlegginger og prøvetaking.

Under Mal til forslag til utredningsprogram har vi listet opp NVEs forslag til fagtemaer. Det er en fordel om du følger samme disposisjon som i malen. Du må selv vurdere om det er flere temaer som er relevante for tiltaket.

Du skal beskrive følgende forhold for alle relevante temaer:

  • eksisterende kunnskap om fagtemaet i og rundt tiltaksområdet
  • hvordan planlagt tiltak, inkludert alle relevante og realistiske alternativer, kan påvirke fagtemaet innenfor området

Dersom du mener at et fagtema ikke er relevant for det enkelte tiltaket, skal du begrunne dette.

Flere fagtemaer kan overlappe. I forslaget til utredningsprogram skal du beskrive avgrensninger mot andre fagtemaer.

5.1 Informasjonskilder og vurdering av beslutningsrelevans

For klima- og miljøtemaene som er omfattet av håndbok M-1941, bør du benytte kunnskapskildene, kriteriene for vurdering av beslutningsrelevans og vurderingen av behov for ny kunnskap i håndbok M-1941. Dette er oppgitt for hvert fagtema i Del 2: «Lag plan- og utredningsprogram».

Under har vi foreslått informasjonskilder og kriterier for vurdering av beslutningsrelevans for øvrige fagtemaer.

Hydrologisk grunnlag
  • Du kan innhente informasjon fra NVEs avrenningskart (NEVINA), NVEs hydrologiske databaser (Hydra II/Sildre) og NGUs grunnvannsdatabase (GRANADA).
  • Fagtemaet har alltid beslutningsrelevans.
Erosjon og sedimenttransport
  • Du kan innhente informasjon fra NGUs løsmassedatabase.
  • Fagtemaet har beslutningsrelevans dersom tiltaket kan føre til endringer i erosjon og sedimenttransport.
Naturfare
  • Du kan innhente informasjon fra NVEs kartlag for aktsomhetsområder og faresoner.
  • Vurdering av hvordan hensynet til naturfare er planlagt ivaretatt skal alltid inngå i konsekvensutredningen. Det er behov for utredninger dersom eksisterende informasjon ikke kan utelukke at tiltaket er utsatt for eller øker risikoen for naturfare.
Reiseliv
  • Du kan innhente informasjon fra fylkeskommunen, NHO Reiseliv, Innovasjon Norge og lokale, regionale og nasjonale reiselivsaktører.
  • Fagtemaet har beslutningsrelevans dersom tiltaket er planlagt i et område som benyttes til reiseliv, og tiltaket kan ha virkninger for naturområder eller -elementer, landskapselementer eller kulturminner som har verdi for reiseliv.
Naturressurser
  • Informasjonskilder er opplistet i håndbok V712. For fiskeri kan du innhente informasjon fra Fiskeridirektoratet, deres database Yggdrasil og fra kontaktpersoner i lokale fiskerlag.
  • Fagtemaet har beslutningsrelevans dersom tiltaket kan gi vesentlige endringer i ressursgrunnlag eller driftsforhold for driftsenheter innen en eller flere av disse naturressursene: jordbruk, skogbruk, utmarksressurser (beite, jakt og fiske), fiskeri, marine ressurser, ferskvannsressurser og mineralressurser.
Reindrift
  • Informasjonskilder er opplistet i håndbok V712 under tema «naturressurser».
  • Fagtemaet har beslutningsrelevans dersom tiltaket planlegges i reindriftsområder og kan få vesentlige konsekvenser for reindriftsnæringen.
Elektromagnetiske felt
  • Du kan benytte informasjonskildene Matrikkelen (bygningsinformasjon, Se eiendom) og Straum og høgspent - DSA.
  • Fagtemaet har beslutningsrelevans dersom omsøkte anlegg kan medføre at boliger, barnehager eller skoler får magnetfeltnivå over utredningsnivået, 0,4 mikrotesla (µT), i snitt over året.
Samfunn
  • Du kan innhente informasjon fra lokale myndigheter.
  • Fagtemaet har beslutningsrelevans dersom tiltaket kan medføre vesentlige virkninger for næringsliv og sysselsetting, kommunens tjenestetilbud og økonomi, og sosiale og helsemessige forhold.

5.2 Oppsummering av temaer som skal beskrives eller konsekvensutredes

Gi en oversikt over forholdene som skal utredes, og hvilke metoder som er tenkt benyttet for å skaffe nødvendig kunnskap, i tråd med KU-forskriften § 14, punkt b.

Her kan du se og kopiere eksempel på oppsummeringstabell. Den er også tilgjengelig i Miljødirektoratets mal for plan og utredningsprogram (M-1941 Del 4: «Maler og figurer»).

Mal for oppsummeringstabell

Fagtema Behov for utredning? Metode for utredning Begrunnelse/kommentar
Veiledning til utfylling av tabellen Ja/nei Skriv inn metode for utredning, f.eks. M-1941 og fagmetode. Begrunn hvorfor det ikke er behov for konsekvensutredning for enkelte tema
Hydrologisk grunnlag      
Erosjon og sedimenttransport      
Naturfare      
Naturmangfold på land      
Naturmangfold i vann (og sjø) og vannmiljø      
Kulturmiljø      
Friluftsliv      
Reiseliv      
Landskap      
Verdensarv      
Naturressurser      
Reindrift      
Elektromagnetiske felt      
Forurensing      
Klimagassutslipp      
Samfunn      
Eventuelle andre temaer som kan være relevante      

 

6 Mulige avbøtende tiltak

Du skal vurdere tiltak som kan unngå, begrense, istandsette og om mulig kompensere for negative virkninger for miljø og samfunn i anleggs- og driftsfasen. Gi en samlet oversikt over de avbøtende tiltakene du vurderer som relevante, eksempelvis minstevannføring og magasinrestriksjoner. Dette gjelder både tiltak du planlegger å gjennomføre og som derfor skal tas hensyn til ved vurdering av tiltakets konsekvenser, og avbøtende tiltak som vil bli vurdert nærmere underveis i planleggingen og konsesjonsbehandlingen. Eksempler på avbøtende tiltak finner du i søknad under kap. 5.1 og i kapitlene for de ulike fagtemaene.

 

7 Søknadsprosess, medvirkning og framdrift

7.1 Informasjon og medvirkning

Beskriv søknadsprosessen med vekt på når berørte myndigheter, parter og interesseorganisasjoner gis mulighet til å medvirke. Beskriv hvordan du planlegger å involvere særlig berørte grupper og andre interessenter.

Informasjon om prosjektet skal legges ut på tiltakshavers nettsider.

7.2 Fremdriftsplan

Du skal lage en realistisk fremdriftsplan for utbyggingen. Den kan ta utgangspunkt i beskrivelse av saksgangen og de ulike stegene, som du finner på NVEs nettsider.

8 Forslag til utredningsprogram

En viktig del av meldingen er forslaget til utredningsprogram. Her skal du gjøre rede for dine forslag til utredninger som skal vurdere tiltakets virkninger for miljø og samfunn. Det skal framgå hvilken informasjon du mener bør framskaffes gjennom utredningene. Forslaget til utredningsprogram skal også angi hvilke metoder som er planlagt å benytte for å gjennomføre utredningen og innhente informasjonen.

Gå videre til mal for forslag til utredningsprogram.