Veileder for feltobservasjoner og vurderinger av snøskredfare

Del denne sidenDel på e-post

A. Meteorologi for snøskredvarslere og -observatører

Velkommen til denne opplæringsmodulen i meteorologi, spesiallaget for Snøskredvarslingen i Norge. Kurset er myntet på snøskredvarslere og snøskredobservatører. Pensum og kursopplegg er laget av Meteorologisk institutt (MET) i samarbeid med NVE.

Innhold 

Kurset er delt inn i tre deler, der hver del består av egenstudium av pensum kombinert med en dag med gruppearbeid og oppgaver:

  • Del 1 er en teoretisk innføring i grunnleggende meteorologi
  • Del 2 tar for seg været i Norge
  • Del 3 omhandler verktøy som snøskredvarslingen i Norge bruker for å sette seg inn i været fra dag til dag i varslingsarbeidet.

Kursmål

Etter gjennomført kurs (del 1 og 2) skal deltakerne ha en bedre forståelse av hvordan været utvikler seg og hvilke prosesser som styrer været. Dette vil gi et bedre grunnlag for å tolke værprognosene og bedre forstå hvilken usikkerhet som ligger der, og hvorfor.

Deltakerne skal også få en bedre forståelse av hvilke data og prognoser som ligger i verktøyene Snøskredvarslingen bruker i varslingsarbeidet. Styrker og svakheter ved ulike målemetoder og prognoserverktøy er sentrale tema.

Omfang

Ca 2 dager egenstudie av pensum.

1 dag kursdag med gruppeoppgaver og gjennomgang av caser.

Deltagere

Kurset er beregnet på snøskredvarslere i den regionale snøskredvarslingen, men er også relevant for andre fagpersoner som jobber med snø og snøskred.

Vegledere

Kurset er laget og holdes av fagpersoner fra MET

 

Introduksjon 

Meteorologi er enkelt sagt læren om vær og klima, og er et omfattende og komplekst fag som i praksis kombinerer teori fra flere naturvitenskapelige fagfelt. Hovedsakelig styres været av fluiddynamiske lover, men også termodynamikk og kjemi bidrar på grunnleggende nivåer til hvilket vær vi ender opp med.

Denne opplæringen vil bare skrape i overflaten av fagfeltet meteorologi, men vi har forsøkt å gi en enkel oversikt og forklaring på noen grunnleggende temaer som forhåpentligvis vil gi dere en litt dypere forståelse for hva som styrer været. Vi tror og håper dette er kunnskap som er nyttig i en snøskredvarslers hverdag.

Mye av teorien i dette kurset er hentet fra snl.no. Der ligger det mange gode artikler om meteorologiske tema som er skrevet og kvalitetssikret av meteorologer og forskere. I en del tilfeller linker vi til snl.no for videre lesing der.

Vi har også prøvd å finne videoer på internett som forklarer temaene på en god måte. Her er det begrenset innhold å finne på norsk, men Met Office (det britiske meteorologiske institutt) har laget en del korte filmer som vi har linket til og anbefaler å se på.

Etter hvert tema har vi laget en liten quiz der du kan sjekke om du har fått med deg det viktigste. Vi anbefaler å ha ca 80% riktig før man går videre til neste delkapittel.

Så vidt vi vet finnes det ingen god lærebok i meteorologi på norsk som tar for seg været i Norge på en kortfattet måte. Men boka “FJELLET; i snø, vind, sol og tåke” av Øyvind Nordli har mye nyttig informasjon for de som ønsker å fordype seg mer.

Tilbakemeldinger og spørsmål kan sendes til havardt@met.no og olaba@met.no

God fornøyelse, hilsen Ola og Håvard

{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 5040, "udi": "umb://media/9ee33902dfcb433386b20ffb99e982b0", "image": "/media/aq2phhwl/met-logo.png", "altText": "Meteorologisk institutt" }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }