Veileder for feltobservasjoner og vurderinger av snøskredfare

Del denne sidenDel på e-post

1.4.4 Rutsjblokktest (RB)

Endringslogg 2024-09-24: Endret teksten til "brattere heng vil vise på mer instabile resultater": tidligere sa teksten det motsatte, noe som var feil. Lagt til info om fotograf til foto.
Rutsjblokktest kan lettere illustrere hvor mye kraft en skigåere må bruke for å påvirke snøen enn andre tester. Men man må også bruke mye energi på forberedelser.
{ "value": { "focalPoint": { "left": 0.5, "top": 0.5 }, "id": 5054, "udi": "umb://media/576abaf907cf4949866ba8cf35c7a197", "image": "/media/543guv4p/rb.jpeg", "caption": "Ved en rutsjblokktest må man være flere observatører til stede, siden den som utfører testen ikke kan se testveggen. Fotograf: Aron Widforss/NVE", "altText": "En rutsjblokktest." }, "editor": { "name": "Image", "alias": "media", "view": "media", "render": null, "icon": "icon-picture", "config": {} }, "styles": null, "config": null }
Ved en rutsjblokktest må man være flere observatører til stede, siden den som utfører testen ikke kan se testveggen. Fotograf: Aron Widforss/NVE

Et rutsjblokk har fordelen at den er mange ganger større enn andre tester, noe som gjør at testet i teorien blir mer representativt for henget. Derimot er testkolonnens areal fortsatt veldig lite sammenlignet også med små heng, så denne problematikken er ikke eliminert selv med rutsjblokktesten.

Siden testen bruker en skiløper for å påvirke snøen blir det forholdsvis enkelt å oversette hva testet betyr for disses mulighet å årsake brudd. Men testen er også avhengig av testkolonnens bratthet (brattere heng vil vise på mer instabile resultater), på en måte som andre tester ikke er. For testen anbefales det at henget er minst 30° bratt.

Det er også det test som tar mest tid og arbeid å utføre. Det er også stort sett et krav å være i hvert fall to personer, en testere og en observatør.

Prosedyre

  1. Frigjør en testkolonne som er 200 cm bred og 150 i fallinjen. Graves sidene kan kolonnen være helt rektangulær. Brukes sag eller snor for å isolere sidene må den øvre veggen være litt smalere enn den nedre, slik at et glidende flak ikke kan kile seg når det sklir.
  2. Utfør testen i henhold til tabell 8.

Resultater

Testen gir oss et poeng i henhold til tabell 8 og en løsneandel klassifisert i tabell 9.

Kode

Observerte resultater

RB1

Blokken løsner ved graving eller saging i bakkant.

RB2

Skiløper går forsiktig inn på blokkens øvre del fra oversiden (cirka 35 cm fra den øvre veggen)

RB3

Med samlede bein, og uten å løfte hælen, gjennomfører skiløperen en knebøy for å komprimere det øverste snølaget.

RB4

Skiløper hopper opp og lander på samme sted.

RB5

Skiløper hopper en gang til og lander på samme sted.

RB6

Er snøoverflaten hard: ta av skiene og hopp en gang på samme sted. Er snøoverflaten løs slik at hopping uten ski vil kunne trenge gjennom snølagene - beholdes skiene på. Gå ytterligere 30 cm nedover blokken og ta en knebøy for å komprimere det øverste snølaget. Hopp deretter tre ganger på samme sted.

RB7

Ingen av de ovennevnte belastninger føre til en klar og entydig bruddflate.

Tabell 8: Gjennomføring og resultater for rutsjblokktest.

 

Kode

Langform

Observerte resultater

WB

Whole block

90–100 % av blokken løsner.

MB

Most of block

50–89 % av blokken løsner.

EB

Edge of block

10–49 % av blokken løsner.

Tabell 9: Løsneandel av rutsjblokk.

Notasjon

Testet noteres med resultat, løsneandel og dybde:
<betegnelse med antall slag> (<løsneandel>) @<dybde>cm <kommentar>

For eksempel:

  • RB4 (MB) @37cm SH4
  • RB6 (EB) @17cm
  • RB7

Endringslogg

2024-09-24: Endret teksten til "brattere heng vil vise på mer instabile resultater": tidligere sa teksten det motsatte, noe som var feil. Lagt til info om fotograf til foto.