Veileder for feltobservasjoner og vurderinger av snøskredfare

Del denne sidenDel på e-post

A.1.1 Atmosfæren og global sirkulasjon

Atmosfæren er luftlaget som omgir jorda. Det meste av været foregår i troposfæren, som er den laveste delen av atmosfæren.

Atmosfæren inneholder ca 78 % nitrogen, 21 % oksygen og 1 % andre gasser. Troposfæren er den laveste delen av atmosfæren. Den strekker seg fra jordoverflaten opp til tropopausen, som ligger i ca 8 km høyde i områdene nær polene, og rundt 15–20 km høyde i tropene. De fleste prosesser som forbindes med værfenomener finner sted i troposfæren.

Den globale sirkulasjonen er en beskrivelse av storskala luftbevegelser som fordeler varme rundt på jorda. Den største driveren av dette er at områdene rundt ekvator mottar mye mer stråling fra sola enn områdene nærmere polene. Denne ubalansen i varme fører til noen faste vindmønstre på kloden vår som endrer seg lite fra år til år.

Det som påvirker været i Norge mest er polarfront-jetstrømmen, som er en kraftig og smal vindstrøm i ca 7–12 kilometers høyde. Vindretningen på jetstrømmen er som regel fra vest mot øst, i et mer eller mindre sammenhengende belte rundt jorden på Norges breddegrader. Men på grunn av diverse forstyrrelser vil den bukte seg ganske mye, og kan av og til brytes helt opp.

Driveren av jetstrømmen er et skarpt temperaturskille mellom den kalde polarluften og varmere subtropisk luft som vi kaller for polarfronten. Denne temperaturforskjellen innebærer mye potensiell energi som kan gi energi til lavtrykk og vind.

Det er plasseringen og styrken på polafront-jetstrømmen som styrer lavtrykkenes bane inn mot landet vårt.

Tekst-linker

En samling forklarende videoer fra MET Office

Atmosfæren (2:37 min)

Hva driver de globale sirkulasjonsmønstrene (2:51 min)

De tre sirkulasjonscellene (3:35 min)

Coriolis og vind (6:19 min)

Jetstrøm (5:26 min)

Valgfritt dybdestoff

Hvordan påvirker jetstrømmen været (6:37 min)