Konsesjonssøknad vannkraftanlegg

Del denne sidenDel på e-post

Innledning

Innled søknaden med en oversikt over planene og geografisk plassering av tiltaket. Innledningen skal inneholde følgende:

Søknadsbrev

Søknaden skal starte med et søknadsbrev på én til tre sider. Søknadsbrevet skal oppgi hvem som søker, hvor tiltaket er (vassdrag, kommune, fylke) og hva du søker om. Ta med de lovverkene som er relevante for ditt prosjekt. Brevet skal ha dato for oversendelse og signatur.

De vanligste lovhjemlene for vannkraftsøknader

I. Etter vannressursloven § 8 / vassdragsreguleringsloven § 3, om tillatelse til:

  • å bygge XX kraftverk…
  • å regulere XX vann mellom LRV på kote XX og HRV på kote XX
  • å overføre vann fra XX elva til XX vann

II. Etter energiloven § 3-1 om tillatelse til:

  • bygging og drift av XX kraftverk, med tilhørende nettanlegg som beskrevet i søknaden

III. Etter vannfallrettighetsloven § 2 om tillatelse til:

  • å erverve nødvendige fallrettigheter for…

(Dersom du ikke oppnår enighet med rettighetshavere:)

IV. Etter oreigningslova § 2, nr. 51 om samtykke til:

  • ekspropriasjon av manglende rettigheter dersom det ikke oppnås minnelig avtale mellom søker og rettighetshaver

Sammendrag

Søknaden skal inneholde et kort sammendrag. Det skal beskrive hva du søker om, hvor tiltaket er planlagt, hvordan ulike allmenne interesser blir berørt, og hvordan du vil forsøke å minimere eller avbøte virkningene av tiltaket. Dersom du søker om flere utbyggingsalternativer, skal sammendraget inneholde en sammenligning av de ulike alternativene. Hvis du bruker faguttrykk, må disse forklares. Sammendraget skal være lett forståelig for berørte parter og offentlige myndigheter.

1.1 Om søkeren

Du skal oppgi:

  • søkers navn, kontorsted, organisasjonsnummer, organisasjonsform og eierforhold
  • kort beskrivelse av søkers virksomhet
  • kontaktperson hos søker

1.2 Begrunnelse for tiltaket

Redegjør kort for hvorfor du ønsker å gjennomføre tiltaket. Oppgi om tiltaket tidligere har blitt vurdert etter vassdragslovgivningen, og om det er inngått minnelige avtaler eller gjort andre investeringer i tiltaksområdet. Hvis relevant kan du beskrive tiltakets virkning på allerede etablerte anlegg i området.

1.3 Beskrivelse av området og eksisterende inngrep

Det skal være lett forstå hvor kraftverket er planlagt. Oppgi kommune, fylke, vassdrag (vassdragsnummer), nærhet til tettsted eller eventuelt bebyggelse. Legg ved kart over området (regionalt kart, oversiktskart 1:50 000 og detaljkart 1:5 000) i samme fil som søknaden.

Følg kravene til kart som er angitt i kartmodulen.

Gi en generell beskrivelse av hele vassdraget og omliggende landskap, og en detaljert beskrivelse av selve utbyggingsstrekningen med eksempelvis fosser, kulper, stryk og substrat. Sammenlign vassdraget med nærliggende vassdrag. Her er det blant annet relevant å sammenligne hydrologi, topografi, inngrepsstatus, eventuelle verneplaner og om det er verna vassdrag.

Du skal beskrive eksisterende inngrep som veier, nettanlegg, andre energianlegg, forbygninger og reguleringer. Oppgi om det er planlagte kraftverk i nærheten, se NVEs temakart.