Introduksjon til veilederen og stedspesifikk skredvarsling
Varslingsområdet
En tilstrekkelig bratt fjellside (>30°) vil, under visse vær- og snøforhold, være et løsneområde for snøskred. Topografien i fjellsiden avgjør hvor stort areal løsneområdet potensielt kan være, men det er snødekke og værforhold som bestemmer om et snøskred løsner, og hvor stort det blir. Et snøskred som løsner, vil gå inn i utløpsområdet, følge skredløpet ned fjellsiden og stoppe når terrenghelningen blir slak nok. Utløpslengden på snøskredet vil variere med størrelsen på skredet og forholdene i snømassene. Skred fra samme løsneområde kan dermed gå lengre eller kortere avhengig av forholdene. Begrepet "skredbane" omfatter både løsneområde, skredløp og skredavsetningene.
Et objekt som er utsatt for snøskred, kan være eneboliger, vegbaner eller annen infrastruktur, men også personell som arbeider i skredutsatt terreng. Risikoen for objektet må håndteres av risikoeier og beskrives i ulike regelverk, avhengig av objektets type. For å redusere konsekvensen når et snøskred treffer et objekt kan risikoeier iverksette tiltak. Et av tiltakene kan være stedspesifikk skredvarsling. Dette kan enten være et midlertidig tiltak i påvente av permanente sikringstiltak, eller et permanent tiltak.
Bruk i praksis
TEK 17 åpner for organisatoriske tiltak som periodisk stenging for å beskytte nye objekter mot skredfare, for eksempel skianlegg eller veier. Stedsspesifikk snøskredvarsling hjelper deg da med å avgjøre når du bør stenge eller åpne en vei. TEK 17 krever at tiltaket er forprosjektert og at muligheten for permanente sikringstiltak er utredet.
For eksisterende bygninger eller objekter med stor skredfare kan stedsspesifikk varsling redusere risikoen. Permanente sikringstiltak kan være utfordrende å utføre eller for dyre, og i noen tilfeller kan midlertidig varsling være nødvendig mens du venter på at sikringstiltak etableres. Varslingen gir deg en nåtidsvurdering med prognose for sannsynligheten av skred som kan nå et objekt med et skadepotensial. Dette gjør at du kan evakuere hus eller stenge veier i tide.
Du kan også bruke stedsspesifikk snøskredvarsling for å sikre arbeidere ved anleggsarbeid, beskytte oppdrettsanlegg i utsatt terreng, åpne fjellveier, eller overvåke høyspentmaster.
Hvordan bruke veilederen
Veilederen hjelper deg som risikoeier å bestille stedspesifikk skredvarsling samtidig som den sikrer metodikk og kvalitet på tjenesten. Veilederen er delt inn i en del for risikoeiere og en del for leverandører.
Del for risikoeiere:
Denne delen forklarer hvordan du:
- Identifiserer objektet.
- Planlegger oppstart av en varslingstjeneste.
- Anskaffer en skredvarslingsplan.
- Eventuelt anskaffer instrumentering.
- Anskaffer varslingstjenesten og utarbeider en beredskapsplan.
Del for leverandører:
Denne delen forklarer hvordan leverandører:
- Utfører skredvarslingsplan.
- Planlegger instrumentering og observasjoner.
- Utfører stedspesifikk skredvarsling.
- Rigger varslingstjenesten.