Konsesjonsveileder for vindkraftverk på land

Del denne sidenDel på e-post

Praktisk informasjon

Denne siden gir praktisk informasjon som er nyttig når du skal utarbeide og sende inn melding eller søknad om et konsesjonspliktig vindkraftanlegg

Du må tilpasse melding, søknad og utredninger til tiltaket

Veilederen skal gi deg hjelp med hvilke forhold som skal beskrives i meldinger og søknader. Hvor grundig de enkelte temaene skal omtales vil avhenge av anleggene som planlegges og virkningene de er antatt å ha. Dokumentenes innhold og omfang må tilpasses det aktuelle tiltaket, for eksempel til tiltakets størrelse og lokalisering, og hvilke miljøverdier som kan påvirkes.

Alle vindkraftsaker skal også behandles etter plan- og bygningsloven

Fra og med 1.7.2023 er det krav om områderegulering etter plan- og bygningsloven for konsesjonspliktige vindkraftanlegg på land. Konsesjonssaker for vindkraft skal nå starte med at det tas kontakt med kommunen i form av et planinitiativ. NVE ønsker å motta kopi av planinitiativet. Når kommunen har mottatt et planinitiativ, bør de ta kontakt med NVE for å avklare hvordan planarbeidet og konsesjonsbehandlingen kan samordnes. Det bør også avklares om NVE skal delta på oppstartsmøtet som arrangeres i henhold til kommunens planprosess. Dette vil være hensiktsmessig i de fleste saker.

NVE kan ikke gi konsesjon til vindkraftanlegg på land før kommunen har avklart tiltaket etter plan- og bygningsloven (primært i form av en områderegulering).

Du kan lese mer om

KDD og ED har laget en veileder som viser hvordan plan- og konsesjonsprosessene kan gjennomføres og samordnes, og hvordan kommuner, tiltakshavere, NVE og andre aktører kan bidra til effektive og gode prosesser for avklaring av vindkraftutbygging på land. Veilederen omtaler også kravene til utredning og medvirkning, og kravene til konsultasjoner med reindriften og øvrige samiske interesser. Veilederen kan leses på Regjeringens nettsider.

Innsending av melding og søknad til NVE

Meldinger og søknader for vindkraftverk sendes primært som søkbare PDF-filer til nve@nve.no. Vi anbefaler at filene er mindre enn 70 MB. Meldinger og søknader om tilhørende nettanlegg over 22 kV sendes som separat melding og søknad om nettkonsesjoner via MinSide, se Ny løsning for søknader om nettanlegg - NVE. I «Vedlegg til melding» og «Vedlegg til søknad» har vi beskrevet krav til hvilke dokumenter du skal legge ved eller sende til oss separat.

Merk forsiden av meldingen/søknaden med dato for innsending.

Vi oppfordrer til å oversette relevante dokumenter til nord-, sør- eller lulesamisk dersom tiltaksområdet ligger helt eller delvis i en samisk språkkommune eller dersom reindriftsutøvere med rettigheter i tiltaksområdet også har beiteområder/rettigheter i samiske språkkommuner. Relevante dokumenter er sammendrag av melding/søknad, som eventuelt kan utformes som en informasjonsbrosjyre, kapitler om reindrift og naturressurser i forslag til utredningsprogram og i konsekvensutredning, og kart med samiske stedsnavn.

NVE offentliggjør dokumentene

NVE vil publisere melding, søknad og eventuelle fagrapporter på NVEs nettside for saken. Her vil vi også publisere andre viktige dokumenter i saken.

NVE ber om at du i tillegg publiserer melding, søknad og fagrapporter på foretakets egne nettsider.

Når du sender inn en melding, søknad eller fagrapport gir du fra deg rettighetene til bildene i dokumentet.

Informasjon unntatt offentlighet presenteres i separate vedlegg som merkes iht. gjeldende krav. Oppgi unntakshjemmel. Dette gjelder bl.a. sensitive artsdata og kraftsensitiv informasjon.

Saksbehandlingsprosess og prioritering

NVEs nettsider viser saksbehandlingsprosessen for vindkraftverk, og beskriver hva som skjer i de ulike stegene. Der kan du også lese om hvordan NVE prioriterer saker og om saksbehandlingstid.

Har du spørsmål til denne veilederen?

Du kan sende spørsmål om denne veilederen på e-post til nve@nve.no eller ringe oss på telefon 40 44 74 59.